Népszavazás dönt a veresegyházi fecskendőgyárról

Ügydöntő népszavazást tartanak szeptember 23-án Veresegyházon. A tét az, hogy a város csonkási területén megépülhet-e a fecskendőgyár. Ha nem, az amerikai cég más helyszínt keres, de az a szándékuk, hogy a beruházást hazánkban kívánják megvalósítani.

A Pest megyei Veresegyház önkormányzata el akar adni húsz hektár beépítetlen területet, amelyen az amerikai érdekeltségű Becton Dickinson (BD) cég egy fecskendőgyárat építene. A terv felháborodást keltett a településen. A gyár ugyanis közel lesz a lakóházakhoz, s az alkalmazott technológia következtében területén nagy mennyiségű robbanásveszélyes anyagot, hidrogént tárolnak majd.

Zsolt Péter, a nemrégiben megalakult Élni Veresegyházon civil szerveződés elnöke szerint a beruházás megvalósulásával elveszítené a kertvárosi jellegét a település, ezért nem szabad megengedni a fecskendőgyár felépítését.

Népszavazási kérdések

A szeptember 23-i helyi népszavazáson a helyi választási bizottság döntése szerint a követkző kérdést teszik fel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Kisrét utcai iparterületen fecskendő-ampulla gyár létesítéséhez az önkormányzat területet értékesítsen?”

A NOL információi szerint ez a kérdés több okból is elfogadhatatlan a civilek számára:
egyrészt, mert a Kisrét utca nem iparterület,
másrészt mert eddig "csak" fecskendőgyárról volt szó, "ampullákról" nem,
harmadrészt mert a város más területein lakó emberek "igen" szavazattal azt próbálnák elkerülni, hogy a közelükbe telepítsék a gyárat,
de a civilek legfőbb problémája, hogy ha a lakosság le is szavazná a Kisrét utcai értékesítést, ezzel nem tudná megakadályozni a város más helyein egyéb területek esetleges kijelölését. Ez szerintük a manipuláció lehetőségét veti fel - különösen azután, hogy a város vezetői elvetették a civilek alábbi javaslatát az egyik népszavazási kérdés megfogalmazására: „Egyetért-e azzal, hogy az önkormányzat szabályozási tervében lakott területhez 1 km-nél közelebb több iparterületet ne jelöljön ki, hanem annál távolabb ipari parkot létesítsen?”
A civilek népszavazási kezdeményezése sikerrel járt, a szavazásra jogosultak azonban arról döntenek majd a képviselőtestület határozata szerint szeptember 23-án, hogy a kijelölt területen épüljön-e ampulla- és fecskendőgyár, nem pedig arról, hogy - mint azt a civilek szorgalmazták - hogy Veresegyházon épüljön-e fecskendőgyár. Az Élni Veresegyházon civil szerveződés jogi lépések megtételével azt szeretné elérni, hogy az ügydöntő népszavazáson az általuk megfogalmazott kérdés szerepeljen a szavazólapon.

A városnak jelentős bevételt jelentene a földeladás - mondta Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere. Hozzátette: a gyár jelenléte húsz százalékos adóbevétel növekedést eredményezne a településnek, valamint ötszáz ember foglalkoztatását tenné lehetővé. A polgármester hangsúlyozta: a környezetvédelmi hatóság előírásainak megfelel a tervezett gyár.

A Becton Dickinson alelnöke, Christophe Muguet kérdésünkre válaszolva elmondta: az egyszer használatos fecskendők iránt világszerte nő a piaci igény, s ezért döntöttek egy új üzem építése mellett. Veresegyházát a fővároshoz való közelsége miatt választották, továbbá azért, mert autópályán jó a megközelíthetősége. A BD alelnöke ismeri a tervezett beruházás ellenzőinek fenntartásait. Christophe Muguet elmondta: a lakosság nyugalmának biztosítása érdekében változtattak az eredeti terven, s a gyárépületet az eredetileg tervezettnél távolabb építenék fel a lakott területtől.

A cég alelnöke elismerte: a technológiához veszélyes anyagokat is felhasználnak. Ha azonban ezeket a szigorú tecnológiai előírásoknak megfelelően tárolják és használják - folytatta az alelnök -, nem okozhatnak balesetet. Hozzátette: a BD üzemeiben az elmúlt negyven évben nem történt robbanás. Arra a kérdésünkre, hogy mit tesznek akkor, ha veresegyháziak nem támogatják a beruházás megvalósítását, mit tesznek, Christophe Muguet azt válaszolta: ebben az esetben egy másik magyarországi településen építik fel a fecskendőgyárat.

Tiltakozás a tőketerebesi erőmű ellen

Aláírásgyűjtéssel tiltakozunk a szlovákiai Tőketerebesre tervezett, összesen 885 megawatt teljesítményű, széntüzelésű hőerőmű terve ellen – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere, aki bemutatta azt a több mint 3200 aláírást, amelyet három hét alatt gyűjtöttek össze Zemplénben. Az íveket hamarosan eljuttatják a szlovák környezetvédelmi tárcához. Szamosvölgyi beszámolt arról is, hogy 27 magyarországi, határközeli település küldött levelet a magyar és szlovák környezetvédelmi tárcának arról, hogy nem támogatják az erőmű felépítését. (Tudósítónktól)

Az iparinak szánt terület
Az iparinak szánt terület
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.