Terrorgyanú és kitoloncolás: korrekt eljárásra kötelezte az ausztrál államot egy bíró

Felülbírálta kedden egy ausztráliai bíróság a kormány döntését Mohammed Hanif indiai orvos vízumügyében.
Hanifot azzal gyanúsították, hogy köze volt a júniusi londoni és glasgow-i merényletkísérletekhez két másodunokatestvére révén.


Az orvost, aki 2006 szeptembere óta egy ausztráliai kórházban dolgozott, július 2-án vették őrizetbe, majd a hónap végén  bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezték, de hazatoloncolták Indiába, miután Kevin Andrews bevándorlási miniszter érvénytelenítette a férfi ausztráliai munkavállalási vízumát.

Jeffrey Spender szövetségi bíró keddi ítéletével eljárásbeli hibára hivatkozva semmissé tette a vízum érvénytelenítését, de nem állította helyre a tartózkodási engedélyt, hanem nyitva hagyta annak lehetőséget, hogy a kormány más indok alapján ismét érvénytelenítse azt. A bíró szerint a bevándorlási miniszternek azon az alapon  kellett volna érvénytelenítenie a vízumot, hogy a brit hatóságok értesítették az ausztráliaiakat: Hanif gyanúsított a szóban forgó terrorcselekményekben, és eljárás volt ellene folyamatban, amikor a vízumot július 16-án érvénytelenítették.

Ezután azonban már ezen az alapon nem törölhető a vízum, és a kormánynak 21 napja van arra, hogy más okra hivatkozva törölje azt - tette hozzá. A bíró szerint valószínű, hogy az ügy fellebbvitelre kerül.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.