Dumdum golyók a fagylaltozóban

A rüsselsheimi fagylaltozó vendégeinek csak később esett le, hogy egy rendőrségi rajtaütés szemtanúi voltak. A bilincsbe vert két nőről és férfitársukról kiderült, hogy az egyik bonni szövetségi minisztérium tervrajzába voltak beletemetkezve, s ezért nem vették észre a rájuk lecsapó nyomozókat. Az 1986. augusztusi a nyugatnémet rendőrség egyik legnagyobb terroristafogása volt: a hírhedt szélsőbaloldali terrorcsoport, a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) úgynevezett harmadik generációjának képviselőit kapták el. Köztük Eva Sybille Haulét, a RAF egyik legmagasabb rangú tagját, akinek zsebében egy dumdum golyókkal töltött, nagy kaliberű revolver is lapult.

 

 

 

Huszonegy évvel később Haule feltételesen, öt év próbaidőre szabadult, ráadásul pár nappal a bejelentett időpontnál korábban. - Frau Haulét meg akartuk kímélni a média rohamától - indokolták a döntést a berlin-neuköllni börtön vezetői. Az 53 éves nő a rácsok mögött állítólag nagyon megváltozott. Fotózni tanult (képünkön épp egy önarckép látható), az elítélt társairól készített portréit 2005-ben - nem kis vihart kavarva - ki is állították a berlini tartományi képviselőházban. Az idén tavasszal egy berlini galériában is rendeztek a fotóiból tárlatot.

A szociálpedagógus végzettségű Haule 1984-ben csatlakozott a RAF-hoz. Első "bevetése" egy ludwigshafeni fegyverbolt kirablása, majd az oberammergaui NATO-továbbképző központ elleni támadás volt, amihez 25 kiló robbanóanyagot szerzett. A csavarokkal és csapágyakkal "felturbózott", egy gépkocsi csomagtartójába rejtett pokolgép azonban nem robbant fel - ha mégis, akár negyven embert ölt volna meg.

Haule részt vett a frankfurti amerikai légibázis elleni robbantásos merényletben, itt két ember halt meg, huszonhárman megsebesültek. A bíróság az életfogytiglani - majd később 21 évre csökkentett - szabadságvesztést kiszabó ítéletében bizonyítottnak látta, hogy a Stuttgartban született nőnek is köze volt egy amerikai katona meggyilkolásához. A RAF-kommandó egyik tagja Edward Pimental igazolványával jutott be a bázisra, Pimentalt Haule "harcostársa", Birgit Hogefeld csalta el egy wiesbadeni diszkóból, s a közeli erdőben végeztek vele.

A börtönben példás magaviseletet tanúsító Haule mindezt nagyon megbánta, a szabadlábra helyezési kérelmét jóváhagyó bíróság szerint az elítélt hitelt érdemlően bizonyította, hogy lemondott az erőszakról és a fegyveres harcról.

A német hatóságok az idén már két RAF-terroristát helyeztek feltételesen szabadlábra: március végén az azóta "tanúvédelem alatt" élő Brigitte Mohnhaupt szabadult. Az egykori RAF-tagok közül jelenleg még ketten ülnek börtönben.

Eva Sybille Haule
Eva Sybille Haule
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.