Belebukhat a cseh kormány a reformokba

Veszélybe került a jobbközép cseh kormány reformjavaslata, mert néhány koalíciós képviselő újabb változtatások nélkül nem hajlandó megszavazni a parlament által a múlt héten már második olvasatban is jóváhagyott intézkedéscsomagot - írja Prágából az MTI.

 

 

 

A Vlastimil Tlusty volt pénzügyminiszter által vezetett 6-8 tagú rebellis polgári demokrata csoportnak az nem tetszik, hogy bár a személyi jövedelemadó 2009-ben formálisan tovább csökken, de a különféle érvényesíthető kedvezmények jelentős korlátozása miatt a valóságos adóterhelés emelkedni fog. Ludvík Hovorka kereszténydemokrata képviselő azért nem akarja megszavazni a reformcsomagot, mert az orvosi vizitért a gyerekeknek is fizetniük kell.

A baloldali ellenzék már korábban bejelentette, a mai napon esedékes végső szavazáson a reformok ellen fog szavazni, mert úgy véli, azok a lakosság többségét megkárosítják, s csak a felső tízezer érdekeit szolgálják. Míg a kommunista párt a koalícióban keletkezett ellentétek miatt hajlandó lenne újra megnyitni a vitát a reformokról, a szociáldemokraták ezt egyértelműen elutasítják.

Mirek Topolánek miniszterelnök a hét végén ismét tárgyalt Tlustyval, de nem sikerült megegyezniük. "Úgy vélem, Tlusty meg akarja buktatni a kormányt" - nyilatkozta a láthatóan elégedetlen kormányfő. Szerinte Tlusty személyes okok miatt huzakodik, mert nem ő lett a pénzügyminiszter.

Még ismeretlen a '68-as megszállás öt áldozata

Összesen 93 emberéletet követelt Csehszlovákia 1968. augusztusi megszállása a Varsói Szerződés öt tagállamának - köztük Magyarországnak - a hadseregei által; ebből öt férfi kiléte továbbra is ismeretlen - közölte tegnap Prágában Oldrich Tuma, a cseh akadémia kortárs történeti intézetének igazgatója. Az intézet a "prágai tavasz" letörésének 39. évfordulóján nyilvánosságra hozta az áldozatok névsorát. Az öt ismeretlen áldozat közül három a a csehszlovák rádió székháza előtti lövöldözésben halt meg, a negyedik közel a rádió épületéhez esett el, míg az ötödik ismeretlen a CSKP központi bizottságának Moldva-parti székháza előtt halt meg. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.