Beszédek az állam igézetében

Mi az állam feladata a piaccal, a versennyel, a renddel, mit tehet a bizalomért, mi a dolga a határon túli magyarokkal? - nemcsak ünnepelték augusztus 20-án az István által emelt magyar államot a közjogi méltóságok, hanem jó tanácsokkal is ellátták az általuk vezetett intézményrendszert.

Sólyom László augusztus 20-án Székesfehérváron, a magyar királyok panteonjánál arról beszélt: Szent István napja az egység ünnepe, s rá emlékezve a művét ünnepeljük, a magyar államot. "Vajon nem az tette-e naggyá és maradandóvá Szent István országát, hogy szabályokat és szerkezetet adott, amelyek túlélték a viharokat?" - tette fel a költői kérdést. Válasza szerint sem az nem vezet jóra, ha az állam visszavonul, és átadja a terepet a piacnak, sem az, ha az állam a piac helyébe akar lépni. Sólyom meggyőződése szerint erős piac és erős állam illik egymáshoz. Viszont a gyenge, korrupt állam és a rabló piac egymás párjai - figyelmeztetett a köztársasági elnök - a maga módján hozzászólva az állam szerepéről szóló éles belpolitikai vitához.

A nemzet egységéhez Sólyom László szerint ráadásul nem is elég az, ha egyetértünk a jó kormányzat intézményeiben és a tisztességes gazdaságban. "Ma a bizalomra van a leginkább szükségünk." A bizalomhoz pedig a félelemmel való manipulációnak kell véget vetni az államfő szerint. Sólyom úgy látja, hogy a rendszerváltás utáni politika nagy bűne, hogy bevezette a politikai riválissal szembeni félelemkeltés módszerét. Ha a politikai ellenfelet az abszolút rosszá nagyítják fel, akitől félni kell, az ugyan összetarthatja a saját tábort, de mérhetetlenül rombolja a közös alapokat - festette le a mostani bizalmatlanság természetrajzát a köztársasági elnök, aki gondosan tartózkodott az e tekintetben felvethető felelősség kiporciózásától. Felvetette viszont: "Mivé lesznek a társadalmat összetartó normák, ha az ellenség legyőzésére minden eszközt, bármekkora árat megengedettnek tartanak?"

Sólyom László végül ismét semlegesebb szellemi terepre tért át: "az ősidőkhöz" hasonlóan az állam faladatát úgy határozta meg, hogy az biztonságot adjon a népének: függetlenséget, belül pedig rendet, igazságot és békét, más szóval jogbiztonságot. A köztársasági elnök párhuzamot vont Szent István államalapítása és Magyarország EU-csatlakozása között, és arra is felhívta a figyelmet: "az Európai Unió nem oldja meg helyettünk a jövő kulcskérdéseit, az oktatást és a tudomány fejlesztését, a magyar nemzet egyben tartását és az országhatároktól független egységes fejlődést. Ezek "a Szent István-i nagyságrendű feladatok" mindig ránk maradnak.

Ahogy Sólyom László a határon túli magyarokkal való találkozással és a velük való ünnepléssel kezdte az államalapításról való megemlékezéseket, úgy a kormányfő ezzel zárta le az ünnepi beszédek sorát. Gyurcsány Ferenc a Nemzeti Táncszínházban elmondott hétfő esti beszédében Magyarország kötelességének nevezte, hogy segítse a határon túli közösségeket. A miniszterelnök a Biennále, a Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiválja keretében megrendezett ünnepségen a határon túl élő magyarok iránti felelősségvállalásra helyezte a hangsúlyt, amikor a magyar állam előtt álló feladatokról szólt. - Magyarországnak tartósan fenn fog maradni az a kötelezettsége, hogy támogassa és segítse a határon túl élő közösségeket, egyszerűen azért, mert többről van itt szó, mint polgári, politikai, emberi szabadságjogokról, - hangoztatta. Gyurcsány Ferenc azt mondta: tudja, milyen veszélynek és kockázatnak vannak kitéve azok a magyar nemzeti közösségek, amelyeket elszakít egy államhatár. Szerinte a mai helyzetben elsősorban a délvidéki és kárpátaljai magyar közösségek szorulnak segítségre - amire számíthatnak is.

Zászló fenn, gyenge fütty lenn A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődött tegnap a Kossuth téren az augusztus 20-i központi állami ünnepség. A katonai tiszteletadással megrendezett ünnepségen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság, és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A Kossuth teret a rendőrség teljesen lezárta az állami zászló felvonásának idejére. Az ünnepi rendezvényre érkezők csak fémdetektoros kapun, szigorú átvizsgálás után léphettek a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtti kordonokkal elzárt területre. Néhány árpádsávos zászlót lengető ember már az ünnepség megkezdése előtt megjelent a tér közelében, őket a rendőrök igazoltatták. A zászlófelvonás közben többször sípolással és fütyüléssel, illetve "Gyurcsány, takarodj!", "Börtönbe!" szavakat skandálva próbálták megzavarni az ünnepséget. A Parlament közelében több tucat rendőrautó és egy csapatszállító teherautóban teljes védőfelszerelést viselő rendőrök várakoztak, de intézkedésre nem került sor.

Szent István példáján megtanulhatjuk mi is, hogy az államnak egyetlen feladata van, a társadalmat szolgálni, nem pedig az ország lakóinak kell az államot szolgálniuk - erről beszélt Szili Katalin Törökbálint városavató ünnepségén. (Egy másik városavató ünnepségen, Biatorbágyon a rendezvényt egy körülbelül 15 fős, árpádsávos zászlót lengető, a kormánypártot szidalmazó csoport próbálta megzavarni.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.