Cseh netnácik is listázzák a "zsidó" politikusokat

Mintegy 200, állítólag zsidó, vagy zsidó származású politikust nevez meg a csehországi és a szlovákiai közéletben szereplőkről közzétett névsor, amely egy cseh szélsőjobboldali internetes hírportálon jelent meg.


A "Nemzeti Művelődési Intézet" elnevezésű honlapon (www.vzdelavaci-institut.com) a "Zsidók és zsidó származásúak részvétele a Csehszlovák Szövetségi Köztársaság, a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság politikájában 1989 után" címszó alatti jegyzékben számos ismert cseh és szlovák személyiség neve található  meg: Václav Havel csehszlovák és cseh ex-államfő, Václav Klaus jelenlegi cseh államfő, Jirí Dienstbier volt csehszlovák külügyminiszter, Mikulás Dzurinda és Ján Carnogursky volt szlovák miniszterelnökök, Miroslav Kusy szlovák politológus, Milan Knazko szlovák színész és volt politikus.

A szlovákiai magyarok közül a névsorban Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának vezető képviselője, valamint  Zászlós Gábor volt politikus, mai vállalkozó is szerepel. Duray neve mellett zárójelben a "Durdzinsky" név található mindenféle magyarázó megjegyzés nélkül.

A honlap dátuma szerint a névsor még április elején került fel a honlapra, de eddig senki sem hívta fel rá a figyelmet. A Právo című cseh baloldali lap úgy tudja, hogy eddig a cseh rendőrségnek sem volt tudomása róla.
"Most először megvizsgáljuk ennek az internetes honlapnak a tartalmát, s csak a vizsgálatok eredménye alapján tudjuk eldönteni, hogy történt-e törvénysértés, vagy sem" - reagált a hírre Roman Skrepek, az országos rendőrparancsnokság képviselője.

Egy hasonló névsort 1994-ben közölt a Politika című szélsőséges,  erősen zsidóellenes cseh hetilap. Az újságot a hatóságok  betiltották, s főszerkesztőjét, Josef Tomást hét hónap feltételes  szabadságvesztésre ítélték.

A "Nemzeti Művelődési Intézet" a honlap bevezetőjében azt  állítja: Harcolni akar mindenfajta totalitarizmus és diktatúra  ellen. Olyan értesüléseket és dokumentumokat kíván nyilvánosságra  hozni, amelyek objektív módon tájékoztatnák a közvéleményt a dolgok  valódi állásáról, a múltról és a jelenről, mert a mai társadalmi  rendszer tájékoztatása is teljes mértékben egyoldalú és elfogult.

A honlap nagyon közel áll a Nemzeti Ellenállás, illetve a  Hazafias Front elnevezésű szervezetekhez, amelyeket a cseh média  szélsőségesnek, nacionalistának és neonácinak minősít. A Nemzeti  Ellenállás több tüntetését a cseh hatóságok betiltották, illetve a rendőrség feloszlatta.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.