A román csoda - a Székelyföld határát jelző tábla

A Székelyföld határát jelző háromnyelvű kökösi tábla addig tartott, mint minden csoda: három napig. Pénteken, szombaton és vasárnap. Hétfőn, Szent István napján, ugyanis leszerelték.

Az már nem csoda talán, hogy az erre vonatkozó döntést Ludovic Orban magyar származású román politikus, bukaresti közlekedési miniszter hozta meg. Csodaszámba illik azonban az az ürügykeresési láz, amely a Székelyföld-Tinutul Secuiesc-Szeklerland feliratú tábla csütörtöki - Markó Béla RMDSZ-elnök és más szövetségi vezetők jelenlétében történt - felavatása óta a román hatóságokat lázban tartotta.
   
Hivatkoztak az alkotmányra, a román nyelvhasználatot szabályozó törvényre, nacionalizmust, az etnikai kizárólagosságot és faji gyűlölködést tiltó jogszabályokra. Hogy aztán végül azért szereltessék le a székelykapu előtt fiatal székely párt ábrázoló táblát, mert azt felállítója, a Kovászna Megyei Tanács nem a sok ezer törvény egyike által előírt által hét méterre, hanem néhány arasszal közelebbre szereltette fel az országút szélétől. Egész brigád méricskélte a távolságot, keresztbe-kasul.
   
Leszerelés után jött a magyarázkodás. legszebb eleme: azért nem szerelték le szombaton, mert a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója zajlott, s nem akarták, hogy odacsődüljenek a térségben lévő magyar televíziók. Mert abból nagy baj lehetne volna...
   
Románában eközben persze se szeri, se száma az országutak mentén felállított hasonló - régiókat, tájegységeket, településeket és sok más egyebet reklámozó - tábláknak, amelyeket tulajdonképpen minden önkormányzat másképpen és máshova szereltet fel, saját belátása szerint.
   
Kolozsvári tudósítónktól

Eltávolították az aug. 17-én felállított táblákat
Eltávolították az aug. 17-én felállított táblákat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.