Egy virág föltámadása

Spanyol kutatóknak sikerült újra életre kelteniük egy négy éve kihalt virágot, a Linaria lamarckiit.

Az El Mundo spanyol napilap szerint a korábban kizárólag Andalúziában és Dél-Portugáliában honos növényt a Sevillai Egyetem botanika szakán megőrzött magvak segítségével csíráztatták ki a sevillai Vadaskert és Növénynemesítő laboratóriumában.
  
Az apró virágot sokáig a veszélyeztetett fajok között tartották számon, mígnem 2003-ban a Guadiana folyó mentén élő utolsó kolónia is teljesen eltűnt.
   
A csíráztatást speciális kamrákban, a megfelelő hőmérsékleti, fény és nedvességi viszonyok között sikerült véghez vinni. Kevesebb, mint egy esztendő alatt 17 egyed fejlődött ki, mindegyik virágot bontott és szaporodást biztosító magvakat is hozott. A sikeres termesztés érdekében a beporzást kézzel kellett elvégezni, mivel a kísérletnek helyt adó laboratóriumban nem voltak a feladatra bevethető rovarok.
   
A kísérlet sikerét mutatja, hogy összesen 2400 életképes magvat sikerült kinyerni a virágokból. Ezek egy részét egy huelvai botanikus kertben, a többit pedig a Guadiana menti utolsó kolónia élőhelyén ültetik el.
   
MTI-Panoráma

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.