A magyar radikális jobb még radikálisabbá vált az ORF szerint

Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök "hazugságbeszéde" óta a magyarországi radikális jobboldal újjáformálódott, és részben tovább radikalizálódott - hangzott el az ORF osztrák közszolgálati rádió egyes csatornájának (Ö1) szombati adásában.

A tudósítás szerint a radikális jobboldalhoz tartozók haladnak a kormány elleni tömegmegmozdulások élén, és ők azok, akik kövekkel és benzines palackokkal dobálják meg a rendőröket: vélhetően az a szándék vezérli őket, hogy kiprovokálják erőszakos fellépésüket, hogy aztán másnap azt mondhassák, a rendőrség szétverte a békés tüntetőket.

A magyar szélsőjobboldal folyamatosan azt állítja, hogy Magyarország már nem demokrácia többé, hanem brutális rendőrállam, amelyben a rendőrség nem képes megfelelő védelmet nyújtani az állampolgárnak - közölte az Ö1. - A radikálisok most maguk kívánnak gondoskodni a megfelelő védelemről, és e célból a szélsőjobboldali Jobbik párt bejelentette a Magyar Gárda megalakítását.

A rádió röviden ismertette a gárda létrehozásának körülményeit, majd kitért arra, hogy a Jobbik a legutóbbi választásokon hozzávetőleg a szavazatok két százalékát gyűjtötte csak be, és ezzel nem került be a parlamentbe - ennek ellenére tevékenysége széles teret kap a sajtóban.

Az Ö1 tudósítása szerint a hatóságok tüzetes elemzéseknek vetik alá, vajon a gárda felállításával a Jobbik nem jelent-e veszélyt a demokráciára, a testület fekete egyenruhája valójában nem az SS viseletét utánozza-e, és hogy a gárdisták viselhetnének-e fegyvert, ha alakulatukat nem kulturális egyesületként, hanem védelmi szövetségként jegyzik be. A rádió idézte Fleck Zoltán alkotmányjogászt, aki szerint a gárda felállítása teljességgel törvénytelen, ugyanis az alkotmány tiltja a pártoknak, hogy fegyveres testületeket hozzanak létre, mert az veszélyeztetné a jogállamot.

A rádió beszámolt arról is, hogy a parlamentben képviselt négy párt elítélte a szélsőjobboldali testület létrejöttét, bár az Orbán Viktor vezette, nemzeti-konzervatív Fidesz állásfoglalása inkább visszafogott volt. Utalt arra is, hogy a legnagyobb ellenzéki párt alternatívaként egy Honi Gárda létrehozására tett javaslatot.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.