A Fidesz tiltakozik a regisztrációs adót visszaigénylők Apeh vizsgálata ellen

A Fidesz tiltakozik az ellen, hogy a kormány vagyonosodási vizsgálattal büntetni szándékozik azokat az autósokat, akik visszaigényelték a regisztrációs adót - közölte a párt országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten.

Bakonyi Ágnes, az Apeh szóvivője kijelentette: nem kiválasztási szempont a vagyonosodási vizsgálatnál a regisztrációs adó visszaigénylése. Előfordulhat ugyan, hogy olyan adózónál végeznek vagyonosodási vizsgálatot, aki egyébként visszaigényelte regsztrációs adóját, ám a kettő között nincs összefüggés.

 "A Fidesz a leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy a kormányzat büntetni szándékozik azokat a magyar autósokat, akik élve a jog által biztosított lehetőséggel, visszaigényelték a regisztrációs adó, vagy ezt kezdeményezték" - fogalmazott Font Sándor sajtótájékoztatón.

Közölte: a Fidesz szerint nem véletlen, hogy azoknak az embereknek egy részét, akik visszaigényelték a regisztrációs adót, az Apeh vagyonosodási vizsgálatra rendelte be.

A politikus arról tájékoztatott, hogy a hozzájuk érkezett jelzés alapján a regisztrációs adót visszaigénylők egy része számára a 2004. január 1-e és a 2005. december 31-e közötti időszakra rendeli el az Adóhivatal az szja ellenőrzést.  

Font Sándor emlékeztetett arra: az Európai Bíróság erre az időszakra mondta ki, hogy törvénytelen volt a regisztrációs adó akkori szabályozása; így lehetett részben vagy egészben erre a két évre visszaigényelni ezt az adót.

"Nyilvánvalóan szoros a párhuzam, hogy akik ezt meg merték tenni (a visszaigénylést), azoknak egy kis Apeh molesztálás jár" - fogalmazott.

Mint mondta, a hírek hallatán többen elálltak a regisztrációs adó visszatérítésétől, hiszen nem kívánták vállalni azt a "herce-hurcát", amivel egy Apeh vizsgálat jár - mondta Font Sándor.

A politikus úgy vélte, a kormány célja az, hogy az állampolgárnak minél kisebb esélye legyen arra, hogy megkapja a jellemzően 150-500 ezer forint közötti összeget. Hozzátette: a már ismert adatok alapján jó, ha az importőrök harminc százaléka visszakaphatja a neki törvény szerint járó pénzt.

Közölte: a kormány alkalmatlanságát és Magyarország gyengeségét jól mutatja, hogy miközben az állam fokozatosan feladja kötelezettségeit, aközben magára hagyja a kiszolgáltatott embereket, vállalkozásokat, családokat, és a tőlük "kisajtolt" adókat folyamatosan emeli. Hozzátette: ezt a regisztrációs adó ügye jól mutatja.

Font Sándor hangsúlyozta: az EU nem teszi kötelezővé a regisztrációs adó bevezetését, így kilenc országban nincs is ilyen adó.

A vám és pénzügyőrség összesített adatai szerint a regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-i hatályba lépése óta eltelt csaknem hat hónapban, augusztus 10-ig 19.500 esetben, kamatokkal együtt 4,62 milliárd forint regisztrációs adót térítettek vissza.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.