Látványos augusztus 20. - hangos ellenzéki kritika

Látványos, de biztonságos ünnepség lesz az idei augusztus 20-ai - közölte pénteken Gál J. Zoltán kabinetfőnök, az események előkészítését és lebonyolítását felügyelő operatív törzs vezetője a Citadellán tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón.

A Fidesz szerint a kormánynak Gál J. Zoltán helyett mást kellene kinevezni az operatív törzs irányítására - közölte a párt szóvivő helyettese pénteken, Budapesten.

- Ma minden feltétele adott annak, hogy augusztus 19-20-án egy biztonságos és egyben látványos és méltóságteljes ünnep legyen, ilyen módon ünnepelje az ország a születésnapját" - mondta a Gellérthegyen tartott bejárás során a Ggál J. Zoltán kabinetfőnök.
   
A helyszínen már előkészített pirotechnikai eszközökről a tűzijátékot szervező cég kereskedelmi igazgatója, Czafit Katalin elmondta: új látványelemekről gondoskodtak. Ilyen például a stroboszkóp, ami koronaként öleli át a Citadellát, vagy azok a vízre hulló bombák, amelyek nemzeti színű szőnyegként terülnek el a Dunán. Mindezt természetesen idén is zene kíséri.
   
Véghelyi Tibor, a terveket és a telepítést felügyelő piro- és biztonságtechnikai szakember arról számolt be, hogy elsősorban a Duna feletti repülőverseny és a tűzijáték közös területén, a Lánchídnál biztonsági területet jelöltek ki. Ezen a zónán belül nincsenek pirotechnika eszközök, az azon kívüli területen pedig gyulladás elleni védelemmel terveztették és kiviteleztették a tűzijáték bombáit.
   
A szakember a Citadellán bemutatta az üvegszál erősítésű vetőcsöveket, amelyeknek a lángállósága és szilárdsága nagyobb, mint a polietilén csöveké. "Igényes és kulturált szakmai előkészítés volt a két hónap folyamán" - összegezte Véghelyi Tibor.
   
Gál J. Zoltán a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztató keretében ismertette az állami ünnepségsorozat eseményeit, valamint a biztonsági előkészületek részleteit. Az operatív törzs pénteken véglegesíti a biztonsági terveket, augusztus 19-én déltől, 20-án pedig már a kora reggeli óráktól késő éjszakáig a Miniszterelnöki Hivatal épületében ülésezik, és előkészíti a döntéseket.
   
Emlékeztetett arra, hogy az operatív törzs tagja az ORFK, a BRFK, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, a  Nemzetbiztonsági Hivatal, a Köztársasági Őrezred, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a fővárosi védelmi bizottság képviselője, a rendezvényszervezéssel megbízott cég kapcsolattartója, továbbá a vízirendészet és Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési hatóságának képviselője.
   
Gál J. Zoltán a biztonsági előkészületek már ismert részletein túl beszámolt arról is, hogy a tavalyi tapasztalatok alapján arra kérték az V. kerületi szállodák vezetőit: ha szükség van rá, engedjék be intézményük területére az embereket.
   
Az operatív törzs vezetője elmondta még: a vízirendészet idén csak fix kikötési ponttal rendelkező nagy hajókat enged a Duna érintett szakaszára a tűzijáték ideje alatt. A "személyes és üzleti érdekeknél fontosabb a biztonság", ezért kishajókat egyáltalán nem engednek az esemény közelébe.
   
Gál J. Zoltán az MTI kérdésére elmondta: az idei ünnepségsorozat 251 millió forintos költségvetésében benne vannak a biztonságra vonatkozó kiadások is. Az egyes közreműködő szervezetek a saját keretükön belül biztosítják a plusz költségeket. A biztonságra vonatkozó "összköltséget nem számszerűsítettük - utólag meg fogjuk tenni - de nem lehet pénzkérdés a biztonság" - közölte az operatív törzs vezetője.
   
A Fidesz szerint a legjobb intézkedési terv sem ér túl sokat, ha egy olyan személyt nevez ki a kormány főkoordinátornak, akiben nem bíznak az emberek - közölte Cser-Palkovics András sajtótájékoztatóján.
   
A Fidesz szóvivő-helyettese megismételte párja korábbi véleményét, miszerint az emberek nem bízhatnak Gál. J. Zoltánban, hiszen a tavalyi tragikus események után maga Szilvásy György, a kancellária akkori vezetője elismerte: Gál J. Zoltán volt olyan helyzetben, hogy leállíthatta volna a tűzijátékot.

- Ezt ő nem tette meg, a tragédia (...) bekövetkezett, a felelősség tehát egyértelmű" - fogalmazott a fideszes politikus. Közölte: a kormány vonja vissza a Gál J. Zoltán kinevezését, és nevezzen ki olyan személyt főkoordinátornak, akiben bíznak az emberek.
   
A Fidesz azt is kérte a kormánytól - mondta -, hogy a tavalyi eseményekhez kapcsolódó kártérítési pereket állítsa le, az áldozatokat, a tavalyi tragédia részeseit kártalanítsa. Hozzátette: erre a javaslatra sem kaptak semmilyen érdemi választ.

MTI

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.