K und Európa igazságügyek: korrupció és Schengen

Ausztria szívesen osztja meg tapasztalatait a szomszédos országokkal, másrészt mindenképpen szükségesnek látja a jogrendszer összehangolását bizonyos közös veszélyek sikeres leküzdése érdekében.

A hétvégi salzburgi nem hivatalos igazságügyi miniszteri találkozón Maria Berger osztrák miniszter magyar, szlovén, horvát, és német kollégáján kívül a jelenlegi EU elnök Portugália igazságügyi minisztériumi államtitkárát is vendégül látja.

A megbeszélésen, amelyet immár hagyományosan a salzburgi fesztivál egyik előadásának megtekintésével is összekötnek – nem utolsósorban a különösen a Balkán térségében és általában az új EU tagországokban tapasztalható korrupció megfékezéséről, az ahhoz szükséges jogi eszközökről is szó lesz.

Ausztria e téren nem csak szóbeli tanácsokat osztogat: 2003 óta szakértői aktívan részt vesznek azokban a büntetés végrehajtási és bírósági reformokat segítő programokban, amelyeket az EU elsősorban a Balkán térség országainak részére indított.

Osztrák vélemény szerint a jogi tapasztalatok átadása, az új tagállamok jogrendjének korszerűsítése már csak azért is igen fontos, mert a jogbiztonság és megvesztegethetetlenség a feltétele a gazdasági gyarapodásnak. A nemzetközi cégek minden jóindulat ellenére, a haszon reményét is feladva hátat fordítanak az olyan országoknak, amelyekben uralkodik a korrupció, avagy nem működik a jogrendszer.

A hétvégi salzburgi tanácskozáson a januártól esedékes schengeni bővítés jogi következményei is szóba kerülnek, azok a feladatok, amelyek az új helyzetben a bűnüldözésre várnak.
Bécsi tudósítónktól

 


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.