Új reneszánsz kezdetén állunk

- Én is szeretném, ha magyar barátaim már akár a jövő héten is vízummentesen utazhatnának be az Egyesült Államokba, de nem ezen múlik - mondta tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke. Emlékeztetett, hogy az az ember, aki cipőjébe rejtett robbanószerkezettel jutott fel egy Amerikába tartó gépre, brit útlevéllel (s így vízummentesen) tette ezt, melynél megbízhatóbb útlevelet nehéz elképzelni.

A vízumügy nem könnyelmű kérdés az Egyesült Államok számára - mondta. - Én a képviselőházban szavazatomat adtam több tízmilliárd dollárra, melyet a biztonság fokozására költ az ország. Nekem egyensúlyoznom kell magyar barátaim és a biztonság között. Meg kell érteniük, hogy nekünk ki kell építenünk a megfelelő rendszereket, melyekkel távol tudjuk tartani országunktól a háborodottakat - fejtegette.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta: szerinte a magyar kormány álláspontja a korrekt a vízumügyben, nem azé a hat országé, melynek nagykövetei tiltakoztak az új törvény elégtelensége miatt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ezzel Amerikában nemigen foglalkozik senki sem.

Bár Lantos leszögezte, hogy mint mindenki, az USA is követ el hibákat, nagyon igazságtalannak találja a Nyugat-Európában időről időre tapasztalható Amerika-ellenességet. Elégedetten nyugtázta azonban, hogy olyan vezetők tűntek fel az európai politikai palettán, akik értik, mi a különbség a szabad és a nem szabad társadalmak között. Szerinte az NDK-ban született Angela Merkel különösen jól látja ezt, de megemlítette Nicolas Sarkozy francia elnököt, Bernard Kouchner francia külügyminisztert és Gordon Brown új brit miniszterelnököt is. Elmondta: az utóbbi időben ismét növekszik a szorosabb együttműködés szükségességének felismerése az amerikai adminisztrációban, s sokat köszönhetünk Vlagyimir Putyin elnöknek is, akinek politikája a szorosabb összhang felé tereli a nyugati országokat. - Az Egyesült Államok és Európa közötti viszonyban új reneszánsz kezdetén állunk - jelentette ki.

Lantos kitért az energia-függőség kérdésére is. Ennek mérséklése szerinte mindenki számára abszolút szükséglet. Ez nemcsak Magyarország ügye, s nemcsak az Oroszországtól való függőségről van szó. Az alternatív források keresése mindenki számára jelentős kihívás - mondta Tom Lantos.

Tom Lantos egy kérdés kapcsán háborodottaknak nevezte a Magyar Gárda megalapítását tervezőket. Elmondta, hogy az ilyet csak "fekete gárdának" vagy "sötét gárdának" nevezi. (Az angolul beszélő képviselő a világosság kedvéért magyarul is elismételte, hogy "sötét gárda".) Hozzátette, hogy a gondolat, mely szerint Magyarországot a saját NATO-szövetségeseitől kellene megvédeni, egyszerűen őrültség. Ugyanakkor kifejtette, hogy nem kell az ügyet túlértékelni, az azonban szerinte fontos lenne, hogy minden komoly politikai erő elhatárolódjon tőlük. - Ahogy tudom, ezt még nem minden párt tette meg, pedig ez mindenkinek fontos, aki azt szeretné, hogy partnernek tekintsék olyan országokban, mint például az Egyesült Államok - mondta Lantos. (K. Gy.)

Egyensúlyoznia kell
Egyensúlyoznia kell
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.