A tízezer szemétdomb városa

A csömöri szeméttörténet dermesztő, de jó ha tudjuk: Budapesten is van vagy 10 ezer (!) kisebb-nagyobb illegális szemétlerakó - reagált a Pest melléki településről felröppent hírre a budapesti erdészet szóvivője.

Mint lapunk is megírta, Csömörön gigantikus illegális hulladéklerakót találtak, amely főleg egy fegyvergyár szanálásából állt össze. Ha a léptékek erősen eltérnek is, jó ha tudjuk, Budapest is dugig van kisebb-nagyobb feketelerakókkal, főleg az erdőterületei. A Pilisi Parkerdőgazdaság budapesti erdészetének szóvivője állítja: a főváros erdős részein legalább tízezer kisebb-nagyobb kupac illegális hulladék éktelenkedik. A szemétdombok felerészt háztartási hulladékból, felerészt pedig sittből, zöldhulladékból és veszélyes anyagokból állnak; még vágóhídi származékokat is szoktak találni bennük.

A szeméthalmok, amellett, hogy rondítják a várost, súlyosan fertőzik a természetet: a veszélyes anyagok, például a motorolaj (bőven van a bokrok alatt abból is), beszennyezi a talajt és a vizeket, tönkretéve a növényvilágot, és közvetve veszélyeztetve az állatvilágot. Pontosabban nem is mindig közvetve: a parkerdőgazdaság emberei nemegyszer láttak már festékanyagokkal és (ugyancsak) olajjal beszennyezett patakot, amelynek környékén állati tetemek hevertek.

Az erdészek tehetetlenek: a szemétdombok gyorsabban - és egyre gyorsabban - nőnek, mint amilyen tempóban le tudják bontani őket. Az erdőgazdaság évente 6000-6500 köbméternyi hulladékot elszállít ugyan - durván 40 millió forintot költ a kármentésre, azaz a parkerdő-fenntartásra fordítható keretüknek nagyjából a felét - ez azonban csak egy része az egésznek. Úgy becsülik, hogy legalább kétszer ennyi lenne az elszállítanivaló. Jó néven vennék, ha a kerületi önkormányzatok is besegítenének a takarításba, tekintve, hogy jórészt az adott kerület lakói hordják ki a hulladékot a zöldbe. Persze van önkormányzat, amelyik segít; a szóvivő példaként a XVIII. és a XII. kerületet említette.

Az illegálisan lerakókkal szintén nem tudnak túl sokat kezdeni. Ha netán tetten érik őket, és sikerül rájuk hívni a hatóságokat - ami igen ritkán esik meg - a delikvensek akkor is megússzák néhány tízezer forintnyi bírsággal.

Lomniczi szerint a pokol 1996-an szabadult el a budapesti erdőkben: a szemétdíj bevezetése után. A szóvivő szerint a legkritikusabb hely a XVIII. kerületi halmi erdő, a XV. kerületi páskomligeti erdő, a IX. kerületi Illatos út menti erdőfoltok, a XII. kerületi Konkoly-Thege út mente és a Jánoshegyi út széle.

A szemétdíj bevezetésével elszabadult a pokol
A szemétdíj bevezetésével elszabadult a pokol
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.