A perui földrengésnek legkevesebb 350 halottja van

Nagy erejű, a Richter-skála szerint 7,9 erősségű földrengés rázta meg szerda este Peru tengerparti területeit nem messze a fővárostól: a természeti csapásban legalább 350 ember életét vesztette és további több mint 1300 személy megsérült. A Peruban is illetékes Buenos Aires-i magyar nagykövetség tudomása szerint magyar állampolgár nincs az áldozatok között.

 A hivatalos perui veszteségmérleget a polgári védelem egyik parancsnoka ismertette az állami televízióban. A fővárosban egy ember életét követelte a földmozgás, a többi áldozat Ica tartományban halt meg. José Calderón, az egészségügyi miniszter helyettese drámainak nevezte a helyzetet a déli tartományban. A vészhelyzetre tekintettel a közegészségügyi intézményekben beszüntették a szerdán kezdődött orvos sztrájkot.

Alan García Perez elnök bejelentette, hogy csütörtökön zárva maradnak az állami iskolák az épületek biztonsági kockázata miatt.

A Buenos Aires-i magyar nagykövetséghez, amelynek konzuli kerületéhez Peru is hozzátartozik, egyelőre nem fordultak magyar állampolgárok segélykéréssel a földrengés miatt - mondta el csütörtökön Józsa Mátyás nagykövet telefonon az MTI-nek. Hozzátette, hogy kapcsolatban áll Hajóssy István perui tiszteletbeli konzullal, akinek ismeretei szerint magyar származású személyek nem élnek a földrengés sújtotta térségben, amely nem tartozik a turisták által gyakran látogatott körzetek közé. "Reményeink szerint nem járt arra magyar turistacsoport, eddig információnk nincs erről" - jelentette ki a nagykövet. Elmondta, hogy a perui tiszteletbeli konzul csütörtökön méri fel az irodájában keletkezett károkat, de emellett is fogadja a telefonhívásokat. A nagykövet az argentin médiabeszámolókra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a perui elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki a térségben, kormánytagokat küldött a károk felmérésére, és a földrengés sújtotta vidéken az áramszolgáltatáson túl akadozik a víz- és a gázellátás is. Az argentin tömegtájékoztatás úgy tudja, hogy a perui elnök hamarosan segélykéréssel fordul a nemzetközi közösséghez - fűzte hozzá Józsa Mátyás nagykövet.

A természeti katasztrófa után áramlanak a részvéttáviratok a világ minden tájáról a dél-amerikai országba. XVI. Benedek pápa részvétnyilvánítása mellett a bajba jutottak sürgős megsegítésére szólította fel "az intézményeket és a jó akaratú embereket a keresztény szolidaritás és jótékonyság szellemében". Nicolas Sarkozy francia elnök humanitárius segítséget ajánlott fel, Spanyolországból pedig már útnak indultak a civil szervezetek első segélycsoportjai. Részvéttáviratot küldött Sólyom László köztársasági elnök is perui kollégájának. "Kérem elnök urat, tolmácsolja Magyarország mély együttérzését az áldozatok és a sérültek hozzátartozóinak" - írta egyebek mellett Sólyom László.

Limában több mint két percen át tartott a földmozgás, de csak néhány ház omlott össze a belvárosban. A főváros és a vidék között egy időre megszakadt a telefonösszeköttetés, sem a vezetékes, sem a mobilkészülékek nem működtek.

Ica tartomány azonos nevű közigazgatási székhelyén mostanáig 70 halottat és 800 sebesültet számoltak össze. Tizenheten egy összedőlt templom romjai alatt lelték halálukat - értesült a Canal N televízió. A kórházak, amelyeknek falai megrepedtek vagy egyéb szerkezeti károkat szenvedtek, megteltek sérültekkel. A település polgármestere sürgős segítséget kért a kormánytól, elsősorban gyógyszereket, sátrakat és élelmiszert.

A közeli Pisco városában, amelynek környékét a leginkább sújtotta a földrengés, halottak százai hevernek az utcán, a kórházak zsúfolásig megteltek sérültekkel. Legalább kétszázan rekedtek egy templom törmelékei alatt, az épület a szerda esti mise alatt omlott a hívőkre. A város 70 százaléka romba dőlt, nincs víz, nincs áram, elnémultak a telefonok - közölte Juan Mendoza, a 130 ezer lakosú település polgármestere, aki szintén sürgős orvosi segítséget kért a kormánytól.

A Limától 145 kilométerre délkeletre fekvő Chincha városában az AP amerikai hírügynökség televíziójának egyik operatőre 30 holttestet látott véres lepedők alatt egy súlyosan megrongálódott kórház földszintjén, és számos sérültről számolt be.

A kormány rendőröket, katonákat, orvosokat és segélyszállítmányokat küldött Ica tartományba, de az AP egyik operatőre arról számolt be, hogy a pánamerikai autópályán megbénult a forgalom az útburkolatban keletkezett óriási hasadékok és a kidőlt villanyoszlopok miatt, ezért több száz gépkocsi visszafordult. Helyi rádiók csütörtök délután már a forgalom megindulásáról számoltak be.

Az amerikai földtani intézet adatai szerint a szerda este 6 óra 40 perckor bekövetkezett földrengés epicentruma Limától mintegy 145 kilométerre délkeletre volt és körülbelül 40 kilométeres mélységben. Az első földmozgást négy erősebb utórengés követte, nagyságuk a Richter-skála szerint 5,4 és 5,9 között volt. Az első földlökéseket Ecuadorban és Brazíliában is érezni lehetett.

A földrengést követően a hawaii székhelyű csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ cunamiriadót rendelt el Peru, Chile, Ecuador, Kolumbia, Costa Rica és Panama partjainál. A központ mintegy 2 órával később lefújta a riadót, a földmozgás csak 25,4 centiméterre becsült hullámverést keltett az epicentrum közelében.

Legutóbb 2005 szeptemberében rázta meg nagy erejű, a Richter-skála szerint 7,5-es erősségű földrengés Peru északi, őserdő borította vidékét, akkor négy ember halt meg. Négy évvel korábban 71 halottja volt egy 7,9-es erősségű földmozgásnak az Andok déli részén fekvő Arequipa város közelében. 1970-ben, a világ egyik legpusztítóbb földrengésében becslések szerint 50 ezer perui vesztette életét a Yungay városra zúduló jég- és sárlavinákban. (MTI/AFP/AP/Reuters)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.