Az MDF szerint az SZDSZ nem akar megállapodni a kampányfinanszírozásról

Az MDF országos elnökhelyettese úgy látja, hogy az SZDSZ párt- és kampányfinanszírozás kérdésében nem akar megállapodást. Hock Zoltán csütörtökön Sopronban tartott sajtótájékoztatóján reagált a kisebbik koalíciós párt indítványára.

 

Úgy vélekedett: az SZDSZ-nek az a kezdeményezése, hogy a kormány saját javaslataként nyújtsa be a parlamentnek azt a hat pontot, amelyben a parlamenti pártok egyeztek meg négyhónapos tárgyalássorozat nyomán, azt jelenti, hogy a törvény ebben a formában nem fog megszületni.

A politikus kijelentette: ez a lépés nem más, mint a négyhónapos tárgyalás eredményének felrúgása, az ez ügyben tett politikusi erőfeszítések "arcul csapása".

Az ellenzéki politikus kifejtette: az egyoldalú előterjesztés nem tükrözi azt a konszenzust, hogy a törvényjavaslat az öt parlamenti párt együttes szándékával kerüljön a parlament elé. Hozzátette: a tárgyalások megindításakor abban is megállapodtak, hogy a nyilvánosságot együttes akarattal tájékoztatják.

Hock Zoltán kérdésre válaszolva annak a véleményének adott hangot, hogy a szerdai bejelentés az SZDSZ "magánakciója" lehetett, amelyre minden bizonnyal az MSZP is reagálni fog.

A kisebbik ellenzéki párt elnökhelyettese sajnálatosnak tartja a Fidesz elnökének a kampányköltségek további csökkentését szorgalmazó indítványát is, amely - mint rámutatott - homlokegyenest ellenkezik a Fidesz tárgyalásokon képviselt korábbi álláspontjával.

Hock Zoltán leszögezte: a párt- és kampányfinanszírozás kérdésében talán még soha nem volt ennyire közeli a megegyezés lehetősége. Az MDF - amely "a kampányt a korrupció melegágyának tekinti" - ezért felszólítja a politikai pártokat, hogy az öncélú sérelmi politizálás helyett ősszel térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, és folytassák az egyeztetéseket.

A párt- és kampányfinanszírozást szabályozó törvényt az MDF azért tartja fontosnak, mert "a politikai osztály jóízűeket hazudik egymás szemébe" amikor a választások után bejelenti, hogy nem lépte túl a megengedett költségeket.

A tárgyalássorozat eredményéről Hock Zoltán elmondta: megegyeztek az úgynevezett kampányszámla bevezetésében, amelyet az Állami Számvevőszék vezetne, s a pártok nem a saját költségvetési számlájukról fizetnék a kampányköltségeket. Az ellenzéki politikus lényegesnek nevezte, hogy az Állami Számvevőszék mandátumát kiszélesítenék, ellenőrzési lehetőséget kapna, hogy a "fekete pénzeket ki lehessen fehéríteni". Áttörésnek nevezte a politikus azt az álláspontot, hogy a kormány a kampányban hirdetéseket nem adhatna fel. Jogi személyek nem támogathatnák a kampányokat. Abban is megállapodtak a tárgyaló partnerek, hogy az eddiginél sokkal szigorúbb szankció járna azért, ha valamelyik politika erő nem tartja be a vonatkozó törvényt.

Végül szólt arról, hogy a pártok többsége indokoltnak tartja a kampányra fordítható, 1989-ben megállapított összeg felülvizsgálatát. Ennek felső határa  386 millió forint. Hock Zoltán szerint a nagyobb pártok ennek az összegnek 10-15-szörösét költik el becslések szerint egy-egy választási kampány során.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.