Különös belvárosi inkasszó?

Jogi szakértők szerint több mint különös, hogy az Egészségügyi Minisztériumnak nem egy külön letéti számlára, hanem a Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda Volksbanknál vezetett számlájára kellett volna átutalnia azt a 10,5 milliárd forintot, melyet a tárca előtti parkoló, illetve közterület jogosulatlan használata után vetett ki Rogán Antal.

Az V. kerületi polgármester az említett ügyvédi irodát teljes jogkörrel hatalmazta fel, hogy eljárjon az inkasszó, azaz a közterület-használati díj azonnali beszedésének ügyében. Szakmai berkekben hasonló eljárásoknál félszázaléknyi közvetítői jutalékot szoktak emlegetni, ami ez esetben meghaladja a hatvanmillió forintot. A megbízással kapcsolatos kételyek amiatt fogalmazódtak meg, hogy az iroda társtulajdonosa, Tuzson Bence korábban a Fidesz XII. kerületi önkormányzati képviselője volt. A Hírszerző korábbi információi szerint 2006 őszén az ő neve is felvetődött a XII. kerület polgármester-jelölti posztjára.

Az V. kerületi gyakorlatot Gusztos Péter, az SZDSZ parlamenti frakcióvezető-helyettese is furcsállja, bár nem tartja törvénytelennek. "Ahány ház, annyi tarifa" - jelentette ki. Szerinte a Belvárosban létezik a baráti tarifa, ennek példájaként említette, hogy a Cser Ágnes vezette szakszervezet ingyen foglalja el installációja számára a járda egy részét a Nádor utcában. Van diplomáciai tarifa - folytatta -, erre az Egyesült Államok nagykövetségével a napokban kötött megállapodást hozta példának. A követség az általa használt négyezer négyzetméterért 50 évre 360 millió forintot, vagyis 5 évre 36 milliót fizet az önkormányzatnak. És létezik a politikai tarifa - sorolta -, szerinte ennek példája, hogy az Egészségügyi Minisztériumtól 1400 négyzetméterért 5 évre 13 milliárd forintot kér a polgármester. Gusztos nem érti, miért tartották szükségesnek az V. kerületben, hogy az inkasszóból befolyó közpénzt magánszámlán keresztül futtassák.

A belvárosi önkormányzatnak nem pártokkal, hanem a minisztériumokkal van vitája - szögezte le közleményében Puskás András, Belváros-Lipótváros alpolgármestere. Megértjük - írja -, hogy az SZDSZ védeni akarja az általa delegált minisztert, de egyszerűbb lenne, ha felkérné őt a parkoló átadására és az önkormányzattal történő megállapodásra. Az önkormányzat egyébként a kérdésben jogtisztelően járt el, és fél évet hagyott a megállapodásra, amelyet számos, hasonló helyzetben lévő közintézmény időben megtett. A Belváros igazát a tulajdoni nyilvántartás igazolja - olvasható Puskás közleményében. Az önkormányzat az ügyben a hivatalos ügyvédi irodáját bízta meg, amely természetesen köteles maradéktalanul átutalni a kerület számlájára a befolyt összeget - szögezte le az alpolgármester.

Mint arról beszámoltunk, a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal kedden törvénysértőnek minősítette azokat az V. kerületi határozatokat, amelyekben Rogán Antal fideszes polgármester jogtalannak találta két minisztérium közterület-használatát, és emiatt "büntető mértékű" használati díjat szabott ki. A hivatal a Honvédelmi és az Egészségügyi Minisztérium panaszára vizsgálta Rogán Antal döntéseit. Rogán szerint a hivatal vezetője részrehajló módon, politikai katonaként járt el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.