Ismeretlen cég vette meg a Yukos külföldi vagyonát

Szerdán Moszkvában kalapács alá került a YUKOS olajcég külföldi vagyona is. Ezzel az utolsó vagyonrészt is kiárusították, de a vásárló ismeretlen. Ebben a csomagban egyebek között a szlovák vezetékmonopólium, a Transpetrol 49 százalékos része, a Yukos holland egységénél levő külföldi vagyon és 1,5 milliárd dollárnyi készpénz is szerepelt.

A Yukos vagyon döntő részét eddig megszerző Rosneft az árverés előtt azt közölte, hogy Promneftstroi nevű cégét indítja a mostani árverésen. Egyetlen ellenlábasa volt - a korábbi árverésekhez hasonlóan - a Versar nevű ismeretlen cég. Bár az aukción a Promneftstroi nyert, 305 millió dollárral, a kikiáltási árnál mindössze 2,5 százalékkal többel - az eseményt követően a Rosneft azt a meglepő kijelentést tette, hogy nincs köze a Promneftstroihoz, és sem a Rosneft, sem hozzá tartozó cég nem indult az árverésen.

Egyes elemzők szerint ugyanakkor a fejlemények csak "technikai lépést" jelentenek, a YUKOS külföldi vagyonának végső tulajdonosa mégiscsak a Rosneft lett.

Egy hete a YUKOS olajtermelő és -finomító vagyona után a cég vasúti szállítási vagyonát is megszerezte a Rosneft: az állami ellenőrzésű orosz olajcég 729 millió dollárt fizetett, a kikiáltási árnál kissé többet azért a vagyonrészért, amely egyebek között a YUKOS-Transservice és az East Asia Transit egységeket is tartalmazza. A szállítási vagyont a múlt szerdán árverezték Moszkvában, 18,5 milliárd rubeles (726,3 millió dolláros) kikiáltási áron.

Az árverésen a Rosneftnek ugyancsak egy versenytársa akadt, a Benefit, amely kilépett a licitálásból a Rosneft első ajánlata után. Ez a forgatókönyv hasonló volt a korábbi árverésekhez, amelyeken a Rosneft más YUKOS vagyonrészeket szerzett meg. A Rosneft már egy korábbi kényszerárverésen, 2005. decemberben megszerezte a YUKOS olajtermelő vagyonának legjavát.

Az évtized elején még legnagyobb orosz olajtársaságot, a YUKOS-t néhány év alatt csődbe kergette az orosz kormány adóhátralék követelése, a cég vezetőit és tulajdonosait pedig korábbi privatizációs szabálytalanságok vádjával vagy szabadságvesztésre ítélték, vagy az orosz hatóságok elől menekülve külföldön bújkálnak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.