Újabb kanyar jön a magyar Siemens SATeLIT-ügyében

Folytatja jogi harcát a magyar Siemens ellen Farkas Imre, az egykori SATeLIT TV tulajdonosa, aki továbbra is azt állítja, hogy a több százmilliós szponzoráció fejében vissza kellett csorgatnia pénzt a Siemensnek. A magyar cégnél úgy látják, hogy Farkas állításai csak egy sértett ember vádaskodásai.

Mégsem olyan egyértelmű és "lezárt" a Siemens Zrt. és a SATeLIT TV ügye, mint ahogy azt a német ipari multi leányvállalatának közelmúltban kinevezett elnök-vezérigazgatója, Szentkuti László látta a hivatalba lépése után. A cég első embere - igaz, csupán három nappal elnöki székének elfoglalását követően - a Népszabadságnak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a kereskedelmi csatorna vezetője nem tudja bizonyítani állításait, és úgy hiszi, hogy ezt a későbbiekben sem tudja megtenni. Hozzátette: a részükről az ügyet lezártnak tekintik. Farkas Imre, a SATeLIT TV tulajdonosa merőben máshogy látja a helyzet, és hamarosan újabb pert indít a német hátterű vállalat ellen. Emellett pótmagánvádas eljárás lehetőségével is élne, amely révén egy korábbi - a zsarolási - ügyben ismét bíróság elé citálja a Siemens Zrt-t., vagyis a több százmilliókról szóló ügynek egyáltalán nincs még vége. Farkas Imre lapunknak kijelentette: vannak bizonyítékai a Siemens ellen.

A két társaság viszonya 2002 elejétől kezdett elmérgesedni. A kialakult peres eljárásban a kereskedelmi csatorna vezetője azt állította, hogy 2001-ben cége összesen 1,351 milliárd forintot kapott a Siemens Zrt.-től, amelynek fejében a tévé rendelkezésére álló reklámidejének 50 százalékát "lekötötte" az ipari vállalat. Farkas hozzátette, hogy az együttműködési keretszerződés szerint a sugárzandó reklámok időtartamáról és dátumáról folyamatosan egyeztetniük kellett volna. Amennyiben a Siemens ezeken a megbeszéléseken nem tartotta volna fenn igényét a teljes keretre, a felszabaduló részt a SATeLIT-et működtető TVegy Rt. értékesíthette.

Farkas - utóbbi cégnek is ő volt a vezetője - szerint a tárgyalásokon "jelezték", az említetteken felül lennének még kérései a multinak. A vállalatok együttműködéséről szóló megbeszéléseken ugyanis már szóba került a Siemens illetékesei részéről, hogy a pénzért cserébe az ipari óriásnak időnként anyagi igényei lehetnek. Farkas mostani és korábbi állítása szerint ezek az igények be is futottak. Így 2001-ben összesen 720 millió forintot fizetett ki, ám ezt nem a SATeLIT kasszájából tette, hanem saját zsebből teljesítette, vagyis nem a tévé csorgatott vissza pénzt az ipari óriásnak. Mindezt "kölcsönnek" tekintette, azaz bízott benne, hogy a tévének a Siemens viszszafizeti a pénzt, ami üzletileg neki jó is lett volna. Erre a két vállalat között fennálló szerződés biztosítéknak tűnt számára. Arról hogy ő a pénzt átadta, "cetliket kapott", amin a vállalat képviselői elismerték, hogy átvették a summát.

Farkas a 720 millió forintot szeretné visszakapni a Siemenstől. (Azt egyébként tagadják a cégnél, hogy ezt valóban átvették volna, korábban úgy tájékoztattak: "nem kért vissza pénzt a SATeLIT televíziónak nyújtott támogatásból a Siemens Zrt.") Ennek érdekében heteken belül egy újabb peres eljárást indít a Siemens ellen a volt tévétulajdonos. Pontosabban - tette hozzá - már csak 620 millió forintról van szó. Farkasnak a vállalat ellen egy komoly bizonyítéka van, amelyről korábban tájékoztatta a céget is. Ezt állítása szerint szerette volna "kivonni a forgalomból" a Siemens, s ezért akarta volna rendezni az ügyet, amely első elemeként 100 millió forintot ki is fizettek, ám itt elakadt az ügy. Mint mondja, ma már csak ezzel tudja bizonyítani, hogy a 720 milliót átvették tőle, mivel az erről szóló "cetlik" egy a házukban történt tűzeset során elégtek. Farkas szerint ezen túl is vannak eredményei vitájuknak, így nem igaz az, hogy nem tudna bizonyítani a Siemens ellen semmit. Ehhez érdemben többet nem kívánt hozzáfűzni.

A fejleményeket a Siemens részéről Szentkuti László úgy kommentálta, hogy a SATeLIT TV egykori üzemeltetője által megfogalmazott vádaskodás nem tartalmaz új információt a hivatalos eljárásban már szerepeltekhez képest. - Az alaptalan állításokat pedig továbbra is visszautasítjuk. Ezek egy sértett ember vádaskodásai, melyek célja a Siemens lejáratása. Az említett állítólagos bizonyítékok eddig egy esetben sem álltak meg a vizsgálatot végző hatóság előtt. Az eseményeket figyelemmel kísérjük, és a megfelelő időben megtesszük a szükséges jogi lépéseket - tette hozzá.

A több szálon futó Siemens-Farkas csatában nemrégiben mondták ki egy magánvádas (becsületsértési, rágalmazási) büntetőeljárás keretében az elmarasztaló ítéletet Hetényi Péter, a magyar Siemens-leánycég felügyelőbizottságának közelmúltban megválasztott elnöke (korábban pedig hosszú évekig a nagyvállalat vezetője) ellen. Hetényit egy év próbára bocsátották az elsőfokú, nem jogerős ítéletben, amelyet azonban már megfellebbeztek.

Farkas támad rendületlenül
Farkas támad rendületlenül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.