117 éves tunguz asszony

A legfrissebb kutatások szerint Oroszország sarkvidéki területén él egy 117 éves evenk (tunguz) asszony, aki joggal számíthat a világ legidősebb embere címre.

Jakutföld nemzeti levéltárában ráakadtak egy egyházi bejegyzésre, amely bizonyítja, hogy Varvara Szemennyikova, akinek napjai vadászattal és rénszarvastenyésztéssel telnek, 1890 májusában született - jelentette kedden az Interfax orosz hírügynökség.
   
Ha a születési adatot hitelesnek fogadják el, akkor Szemennyikova túlszárnyalta a japán Minagava Jonét, aki hétfőn hunyt el 114 éves korában és addig a világ legidősebb embereként szerepelt a Guinness Rekordok Könyvében.
   
Szemennyikovának van egy ukrán vetélytársa, Hrihori Nesztor juhász, aki az ottani kutatók szerint 116 esztendős.
   
A népe hagyományos nomád életmódját folytató evenk asszony négy fogadott gyermeket nevelt fel, akik mind kirepültek mellőle, amikor tanulni kezdtek.
   
"Jakutföld legidősebb lakosának nincsenek egészségügyi panaszai és emlékezőtehetsége is kiváló" - írta az Interfax. "Szeret az életéről mesélni és érdeklődik mind a szűkebb hazájában, mind az Oroszországban zajló események iránt".
   
A Guinness Rekordok Könyve szerint a leghosszabb ideig egy 122 éves asszony élt a Földön. A legidősebb férfi 120 éves korában halt meg 1986-ban.
   
MTI-Panoráma

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.