A Fidesz szerint idén jobb a tűzijáték szervezése

A kormány az augusztus 20-i tűzijáték előkészítése kapcsán megtesz mindent, amit tavaly elmulasztott, de ezzel a Fidesz véleménye szerint beismeri a tavalyi hibákat - mondta Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

"Vitathatatlanul rendkívül alapos az előkészítés, körültekintő, figyelembe veszi az ombudsmani és szakmai kritikákat, de ugyanakkor a mi megítélésünk szerint ez maga a beismerő vallomás a tavalyi hibákat illetőleg" - fogalmazott Lázár János.

"A mostani alapos előkészülettel a kormány egyértelműen bizonyítja, hogy tavaly is megtehette volna ugyanezt" - mondta, hozzáfűzve: ennek a beismerő vallomásnak az a konzekvenciája, hogy a kormányzatnak kártalanítania kell azokat, akik a tavalyi tűzijátékon történt tragédiában megsérültek, vagy elveszítették hozzátartozóikat.

Lázár közölte: cinikusnak tartja, hogy a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Gál J. Zoltán megbízást kapott az augusztus 20-ai rendezvény megszervezésére, miután az ombudsmani jelentés tavaly elmarasztalta "lényegében az egész Miniszterelnöki Hivatalt".

Mint mondta, tavaly Szilvásy György kancelláriaminiszter a tragédia után az illetékes bizottság, valamint a parlament előtt megnevezte azokat a személyeket, a főosztályvezető, a szakállamtitkár és Gál J. Zoltán politikai államtitkár személyében, akik dönthettek volna a tűzijáték sorsáról.

Lázát kifejtette: Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy mérlegelje újra a főszervező személyét. Azt követeli továbbá, hogy a folyamatban lévő bírósági eljárásokban a kormány kezdeményezzen peren kívüli egyezséget a károsultakkal. Azt szeretnék, hogy a kormány legyen reálisan tisztességes a károsultakkal szemben, ez jelentősen visszaállíthatja az emberek bizalmát az állammal szemben. Mint mondta, ez bizalom és emberiesség kérdése.

Lázár emlékeztetett arra, hogy tavaly több mint 300 sérültet és öt halálos áldozatot követelt a Magyar Köztársaság kormánya nevében megrendezett állami ünnepség. Mint mondta, az ügy következményei és folytatása is példátlan.

A történtek könnyen hozzájárulhattak ahhoz, hogy az állammal és a kormánnyal szembeni bizalom jelentős mértében csökkent, hiszen akik elmentek az ünnepségre, azokat a kormány hívta meg, majd magára hagyta és nem védte meg őket - mondta a képviselő.

Hozzátette: a kormány elhárította mind a jogi, mind az erkölcsi felelősséget. Nem akadt olyan politikus, aki a lelkiismerete, vagy a jog diktátuma alapján magára vállalta volna ezt a felelősséget.

Kiemelte, hogy az állampolgári jogok biztosa is megállapította a kormány, mint a rendezvény szervezője felelősségét.

Daróczi Dávid szerint a peren kívüli megállapodás feltételei nem adottak. A kormányszóvivő közleményében emlékeztetett arra, hogy a megegyezésen kívül a felelősség megállapításának is az lenne az alapvető feltétele, hogy a felperesek képviselői teljes körűen előterjesszék az összes általuk ismert tényt.

"Ez azonban a mai napig nem történt meg, ahogy az összegszerű követeléseiket sem határozták meg a felperesek" - írta Daróczi Dávid.


(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.