A tágítás trükkje

Bő másfél hónappal ezelőtt, a jelenlegi szlovák kabinet regnálásának első évfordulóján több szlovák politikai elemző azt tartotta Robert Fico fő érdemének, hogy nem tett semmit. Nem rontott neki az előző kabinet reformjainak, ahogy ellenzéki politikusként igérte, beérte néhány szociális látszatintézkedéssel.

 

Részben e vissszafogottság eredményeként nem torpant meg Szlovákia gazdasága, növekednek is az átlagbérek. Ugyan nem csökkentek lényegesen a különbségek az egyre gazdagodó Pozsony és néhány nyugat-szlovákiai térség, valamint az ország többi, jóval nagyobb része között, de a lakosság közérzete minden felmérés szerint javul.

Ám Fico nem óhajt tovább sütkérezni ebben az előző kormány által megalapozott viszonylagos jólétben. Harcolni akar végre, miként eddigi politikai pályafutása során tette. A legújabb osztályharchoz a hevület mellett természetesen antagonisztikus konfliktusok és ellenfelek kellenek.

Az elmúlt hetekben leginkább az  olasz Enel, a Szlovák Villamosművek többségi tulajdonosa, továbbá a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft pozsonyi petrokémiai nagyvállalat, valamint a német-francia érdekeltségű Szlovák Gázművek volt Fico céltáblája.

Ha csökkentek a vilápiaci árak, azt saját győzelmének hirdette ki. Ha éppen növekedtek, akkor azt profitot hajszoló, lelketlen multik újabb cselszövéseként, no meg  az előző kormány „gazdasági hazaárulásának” újabb bizonyítékaként jellemezte.

Csakhogy a legtöbb polgár már tudják: jórészt ezek a multik teremtettek új munkahelyeket, s kínálnak fokozatosan növekedő béreket. A kormányfőnek tehát tovább kellett tágítania a kört.

Kitágította.  Főgonosznak magát globalizációt kikiáltva, ami jól hangzik, de semmi új. Az eltökélt Fico nem tágított. Illetve dehogy is nem, még egyet tágított: legújabb dörgedelmében egy szintre emelte a fasizmust a globalizációval.

Hagyjuk a nyilvánvaló történelmi és politikai érveket, a párhuzamot talán még maga Fico sem gondolja komolyan. Hanem: egy évnyi tétovázás immár teljesen „támadhatatlan” érveket akar ahhoz, hogy lerombolhassa az előző kormány reformjait.

Ha már azok a reformerek, úgymond, a fasiszták kezére játszottak. Fico, mint új antifasiszta tehát minden áron igyekszik tönkretenni a magán-nyugdíjpénztárakat, és a több-biztosítós egészségügyi rendszert, meg árszabályozással fenyegeti a multikat.

 Az „antifasiszta szolidaritás” ürügyén Fico szeretne újra államosítani, minél nagyobb hatalmat összpontosítani magának és pártjának. S minél kevesebbet meghagyni a magántőkének és az ellenzéknek.

 Akik meghökkennek az „ellenreformáció” ilyetén kitágulásán, most kapaszkodjanak: nem más, csakis a nacionalista Ján Slota és Vladimír Meciar az, akinek két koalíciós pártján múlik, sikerül-e leállítaniuk Ficót. Ha nem, akkor a kormányfő állítja le Szlovákiát fejlődését a szociális demagógia populista rögeszméivel. Antifasizmus? Ez?!

samariapress@madnet.sk

 

          

          

          

         

          

         

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.