Az esőtől már nem lesz több kukorica

Hiába volt a hét végén országos, kiadós eső, a kukorica- és a napraforgóföldeken ez már nem sokat segített. Szakértők szerint alig akadt olyan tábla, ahol még használt a csapadék, sőt vannak, akik szerint már rosszkor jött. A cukorrépa esetében jobb a helyzet, hiszen az eső után immár van arra remény, hogy a tervezetthez nagyon közeli legyen a gyárakba szállított termésmennyiség.

Nem sokat használt a kukoricának és a napraforgónak az elmúlt napokban országosan hullott 20-100 milliméternyi csapadék, legalábbis ez szűrhető le a lapunknak nyilatkozó termelők, kereskedők, elemzők véleményéből. Ráadásul ebben most nem is volt érdemi véleménykülönbség a megszólalók között.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint az esők utáni állapotfelmérést a napokban végzik el, így konkrét adatok egyelőre még nincsenek. Az azonban ezek nélkül is elmondható, hogy érdemi hatása csak kevés helyen volt a csapadéknak. Ez egyaránt igaz a kukoricára és a napraforgóra is. Utóbbi esetében a magok "kitelítettségének" tehetett jót, de ott is csak kevés helyen, mivel a növények vegetációja már igencsak a végén tart. Az szinte bizonyosan kijelenthető, hogy az eső csupán arra volt elég, hogy az aszályt megszüntesse, így talán további terméscsökkenéssel, azaz katasztrofális eredményekkel nem kell számolni.

A korábban többek által is prognosztizált négymillió tonna betakarított kukorica valóban összejöhet - hangsúlyozta az elnök. Ez azonban még mindig csak a fele a szezon elején remélt termésmennyiségnek. A napraforgó esetében is legfeljebb az a jó hír, hogy további terméscsökkenéstől egyelőre nem kell tartani, ám itt is csaknem 30 százalékos a kiesés. A várt hektáronkénti 2,2 millió tonnás átlagterméssel szemben csupán 1,5-1,7 tonna között lesz a hozam.

Kócza Zsolt, az Agrograin Rt. vezérigazgató-helyettese szerint is legfeljebb állagmegóvónak lehet minősíteni a hét végi esőket, érdemi termésnövekedést azonban illúzió lenne várni. Az, hogy mekkora lehet a betakarítható termés, nem kívánta megbecsülni, mert rendkívül eltérő állapotúak a táblák, ráadásul egymáshoz nagyon közeli területek vannak egészen más helyzetben. Az viszont egyértelmű, hogy a jövő év igen "szoros" lesz, hiszen az éves hazai takarmányigény 3,5 millió tonnára, míg az ipari felhasználás egymillió tonnára tehető, és most a derűlátó becslések sem haladják meg a 4,5 millió tonnás kukoricatermést. Azt pedig most nem szabad elfelejteni, hogy a készletek intervenciós raktárakban pihennek, vagyis már az Európai Unió tulajdonában vannak, amelytől legföljebb részben kerül vissza a hazai piacra a felkínált termés.

Mindezeket figyelembe véve az is csaknem biztosra vehető, hogy a Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában történelmi magasságokba, tonnánként 54-56 ezer forintra kúszott kukoricaárak nem kezdenek csökkenni. Egyszerűen "nem akar a piac lejjebb menni". (A fejlemények a napraforgómag piacára is érvényesek, ott az árszint 75-77 ezer forint között szóródik.) Ez a telephelyi árakra is igaz, ahol az üzleteket jelenleg 200 eurónak megfelelő szinteken kötik belföldön is. Kócza Zsolt hozzátette: ezen a téren sok múlhat azon, hogy Brüsszel pontosan mikor és mennyiért adja el az 1,2 millió tonnányi intervenciós készletet. Ez az ár ugyanis nagyban befolyásolhatja a piacot.

Domján Gergely, a Bács-Kiskun megyei Beszerszolg Szövetkezet elnöke szerint alig akadt olyan tábla, amelynek használt volna a csapadék, sőt sokkal inkább már kedvezőtlen hatása volt. Bács-Kiskunban ugyanis az eső miatt elhúzódhat a betakarítás. Ez különösen a napraforgóra vonatkozik, mert bőven van olyan tábla, amelyik immár teljesen fölöslegesen újul meg. Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. Élelmiszer-ipari Elemzések Központjának igazgatója szerint a csapadék nemcsak a mennyiséget, hanem a minőséget tekintve is "hatástalan volt". Ezt elsősorban azzal magyarázza, hogy a kukorica és a napraforgó is immár a vegetációs időszakának végén tart, s ilyenkor az esőnek már nem sok haszna van. Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára röviden summázta a fejleményeket: "hiába az eső, itt jó termés nem lesz". Az állapotfelmérésre még ők is várnak.

Ha valaminek használt még a csapadék, akkor az a cukorrépa lehet - állítja Fórián Zoltán. Ezt Koczka Zoltán, a Cukoripari Egyesülés igazgatója is megerősítette. A Dunántúlon volt a legjobb a helyzet - mondta -, ott jelentős volt az eső. Az Alföldön kevesebb csapadék hullott, és egyenetlenebb is volt az eloszlása. A hétvégi időjárásnak köszönhetően azonban immár van arra remény, hogy a tervezett kétmillió tonnás terméshez közeli mennyiséget szállítanak a termelők a gyárakba. Ezt alapul véve egészen biztos, hogy az ország 300 ezer tonnára tehető cukorigényét kiadja a termés. Koczka Zoltán szerint az árakban nagy változás nem várható, mivel azokban az Európai Unió referenciaárai az iránymutatóak, ez pedig most tonnánként 632,9 euró.

l Az agrártermékek termelői ára 2007 első fél évében 8,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A növényi termékek árszínvonala 16,4 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 0,9 százalékkal nőtt. A gabonafélék termelői átlagára 28,7 százalékkal emelkedett, a burgonya 53,3 százalékkal drágult. A zöldségfélék ára 1,3 százalékkal csökkent, a gyümölcsök ára 12,2 százalékkal növekedett. A vágóállatok termelői árai 2,7 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2006 első fél évében. Miközben a vágóbaromfi ára 10,1 százalékkal nőtt, addig a vágósertésé 10,5 százalékkal csökkent. A KSH jelentése szerint 2007 első fél évében a mezőgazdasági termelés költsége 11,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Kiemelkedően, 21,3 százalékkal drágult a takarmány. (MTI)

Termény 2007 2006
Cukorrépa 38 49
Kukorica 1260 1220
Napraforgó 520 537
Vetésterületek (ezer hektár)
Forrás: FVM, Népszabadság-gyűjtés

Brüsszel kisöpri a raktárakból a magyar gabonát

Az EU növelte a magyar intervenciós kukoricakészletek hozzáférhetőségét: az unió hivatalos lapjában megjelentek szerint a pályáztatható mennyiséget 1,2 millió tonnával növeli, ez gyakorlatilag a jelenleg magyar intervenciós raktárakban tárolt teljes kukoricamennyiség. Összesen 240 ezer tonna, magyar intervenciós raktárakban tárolt kukoricára fogadott el vételi ajánlatokat a csütörtökön megtartott brüsszeli intervenciós gabonatenderen a Gabonairányító Bizottság, 190,07-220,10 euró közötti tonnánkénti árakkal - tájékoztatott Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke. A két héttel ezelőtti licitáláson a Magyarországon tárolt európai uniós intervenciós készletből 332 ezer tonna kukoricát értékesítettek. Július elején 500 ezer, majd később újabb 500 ezer tonna intervenciós kukorica eladásáról született döntés.

Mindeközben Font Sándor fideszes parlamenti képviselő tegnap kijelentette: "Felszólítjuk a kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a gabonakészleteket Magyarországon tartsa, ne járuljon hozzá, hogy vállalkozói nepperkörökhöz jusson a magyar gabonakészlet, miközben a magyar állattartók tönkremennek, az élelmiszerárak pedig növekednek." Hozzátette: ha a kormány nem avatkozik be sürgősen, akkor a Fidesz minden, az áremelkedésből következő eseményért a kabinetet teszi felelőssé. (MTI/Reuters)

Aszály és eső utáni kukoricatábla Csömör közelében
Aszály és eső utáni kukoricatábla Csömör közelében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.