Megpályáztatnák a Sirályt

Pályázatot írna ki ősszel a városháza a kultuszhellyé avanzsált kultúrkocsma, a Sirály - pontosabban a Sirálynak is helyet adó épület, a Király utca 50. - hasznosítására. Ehhez azonban először is meg kell nyernie egy pert.

A Király utca 50. éveken át üresen állt, míg tavaly magánszemélyek és civil szervezetek önkényesen behatoltak, és több mint száz ember ingyenes munkájával felújították. Színháztermet, kávézót, közösségi tereket nyitottak benne.

Az épület azért tátong üresen, mert korábbi bérlője, a Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvány, valamint a tulajdonos, a fővárosi önkormányzat között évek óta per zajlik. Amíg ez tart, a tulajdonos nem rendelkezhet az épületről. A Sirály üzemeltetői ideiglenes használatbavételi engedélyt kértek a fővárosi önkormányzattól, hogy amíg a per le nem zárul, hadd működhessen ott a közösségi kávézó és színház. Ezt az engedélyt a főváros nem adta meg, sőt, a ház pincéjét bérbe adta egy másik civil szervezetnek, a Ráday Mihály által jegyzett Budapesti Városvédő Egyesületnek. A kávézó ennek ellenére nem hagyta el a házat, hanem közösségi, kulturális központtá fejlesztette. A városvédők viszont ebbe nem nyugodtak bele, a pince átadását követelték. Jelenleg két civil csoport, a városvédő egyesület és a Sirály kávézó mögött álló több szervezet - elsősorban a Városi Színház Művészeti Kht. - is aspirál a házra. A konfliktust a városvezetés tavasszal még úgy akarta megoldani, hogy a Sirályt erőszakkal a pincében működő színház bezárására kényszeríti, és azt átadja a Ráday Mihály-féle egyesületnek. A Sirály üzemeltetői szerint ezzel azonban használhatatlanná válna az egész ház, például azért, mert vécé csak a pincében van, valamint azért, mert a kávézó bevételéből színházi produkciókat szeretnének továbbra is finanszírozni. Ráday Mihály viszont azzal érvelt: neki papírja van arról, hogy a pincét használhatja.

A városháza kulturális tanácsadója, Kirschner Péter érdeklődésünkre közölte: a céljuk az, hogy az épületben a Király utca szépen alakulgató új profiljához passzoló tevékenység folyjon a jövőben, méghozzá szabályosan. Ebbe a vízióba az Óvás és a Védegylet nevű civil szervezetekhez szorosan kötődő Sirály és a városvédő egyesület egyaránt belefér. A két csapat, és persze a főváros egyébként háttértárgyalásokba kezdett a mindenkinek megfelelő megoldás érdekében. A pályázatot ettől függetlenül valószínűleg nem ússza meg a ház, mert dermesztő állapotban van - úgy saccolják, durván 50 millió forint kellene a rendbetételéhez - tehát befektető kell. A városháza azonban foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy a Király utca 50. a felújítás után is egyfajta kultúrház legyen; persze mindehhez először is le kell zárulnia a Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvány ellen indított pernek.

A Sirály egyébként éppen zárva: augusztusban van a nyári szünete. (B. I. L.-B. T.)

Egyelőre ideiglenes használatbavételi engedélyt sem kap a népszerű létesítmény
Egyelőre ideiglenes használatbavételi engedélyt sem kap a népszerű létesítmény
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.