Guargumi-ügy: eddig nem találtak egészségre káros élelmiszert

Nem találtak egészségre káros guargumit tartalmazó élelmiszert eddigi vizsgálataik során az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek - közölte Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes.

Eddig 47, guargumit tartalmazó élelmiszermintát vizsgáltak meg, hogy tartalmaznak-e pentaklórfenolt. A vizsgálati eredmények minden esetben negatívnak bizonyultak. Három esetben volt a pentaklórfenol vegyület a kimutathatósági határértéken, de ezek sem veszélyesek az emberekre.

Bognár szerint további intézkedésekre nincs szükség. Emellett 12 élelmiszerminta dioxintartalmát is megvizsgálták. Ezeknél sem találtak egészségre káros mennyiségű vegyi anyagot.

A főállatorvos-helyettes szerint a Friesland Hungaria Zrt. által gyártott, Csehországból származó baracklekvárt tartalmazó túrókrémek - a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázs és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó elnevezésű - sem veszélyesek az egészségre. Ezeket a gyártó saját hatáskörben már kivonta a forgalomból, és meg is semmisítette a boltokból kivont árut.

A szakember közölte, hogy a továbbiakban az élelmiszervizsgálatok eredményét a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (Központ) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának - a korábbi Országos Élelmiszervizsgáló Intézet (OÉVI) - honlapján teszik közzé.

 

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.