Guargumi-ügy: eddig nem találtak egészségre káros élelmiszert
Eddig 47, guargumit tartalmazó élelmiszermintát vizsgáltak meg, hogy tartalmaznak-e pentaklórfenolt. A vizsgálati eredmények minden esetben negatívnak bizonyultak. Három esetben volt a pentaklórfenol vegyület a kimutathatósági határértéken, de ezek sem veszélyesek az emberekre.
Bognár szerint további intézkedésekre nincs szükség. Emellett 12 élelmiszerminta dioxintartalmát is megvizsgálták. Ezeknél sem találtak egészségre káros mennyiségű vegyi anyagot.
A főállatorvos-helyettes szerint a Friesland Hungaria Zrt. által gyártott, Csehországból származó baracklekvárt tartalmazó túrókrémek - a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázs és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó elnevezésű - sem veszélyesek az egészségre. Ezeket a gyártó saját hatáskörben már kivonta a forgalomból, és meg is semmisítette a boltokból kivont árut.
A szakember közölte, hogy a továbbiakban az élelmiszervizsgálatok eredményét a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (Központ) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának - a korábbi Országos Élelmiszervizsgáló Intézet (OÉVI) - honlapján teszik közzé.
(MTI)