Fico most a multikat és a globalizációt találta meg ellenségnek

Több mint hat évtizeddel ezelőtt főleg ahhoz kellett bátorság, hogy elődeink szembeszálljanak a gonosszal, a fasiszta hatalommal. Nekünk is bátraknak kell lennünk, mert a mai világ semmivel sem jobb, mint a második világháború éveiben.

Mostanság a nyersanyagokért, a hatalomért, a minél nagyobb befolyásért folyik a harc, csak más fegyverekkel, mint egykor. A mai harci eszközöket a globalizálás, a liberalizálás és a privatizálás testesíti meg – jelentett ki Robert Fico szlovák miniszterelnök, az 1944 augusztusában kitört szlovák antifasiszta felkelés egyik évfordulós ünnepségén.

Igy folytatta: - Mi abban legyünk elszántak, hogy szembeszállunk néhány folyamattal, nehogy egyszer olyan országban találjuk magunkat, amelynek ugyan állampolgárai vagyunk, de ami körülvesz bennünket, többek között a víz, a föld, az energia mások tulajdona. Az 1944-es felkelésnek elsősorban ez a legfőbb üzenete, amelyet tegyünk magunkévá, mert ma ez jelenti a bátorságot – szögezte le a kormányfő.

Beszédét több szlovák politológus és baloldali politikus is élesen bírálta. - A két kormányfő két, merőben más politikai és történelmi helyzetet igyekezett összehansonlítani - nyilatkozta Milan Zemko történész. Szlovákia 1944-ben Hitler engedelmes csatlósa volt, ma viszont az észak-atlanti katonai szövetség és az unió tagja, kiemelkedő gazdasági sikereit többek között a globalizálásnak és a külföldi stratégiai befektetőknek köszönheti – hangsúlyozta.

Milan Kus politológus szerint a kormányfő megnyilvánulásai nem a korszerű szociáldemokrata értékrendet, hanem a világ kommunista szemléletét tükrözi. Kollégája, Öllős László lapunk megkeresésére kifejtette, hogy a kormányfő a politizálást a legkülönböző konfliktusok révén tartja csak elképzelhetőnek, s ezért lényeges tényeket és összefüggéseket lebecsülve, keres mindig újabb és újabb ellenséget. - Most a multikat és a globalizálást nevezte ki annak - tette hozzá az ismert szlovákiai szakember.

Peter Weiss, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elődpártjának, a Demokratikus Baloldalnak (SDL) a volt elnöke elsősorban azt kifogásolta, hogy egykori pártbeli társa bonyolult történelmi helyzeteket és problámákat néhány mondatba sűrített, ami magában hordozza a különféle értelmezés és magyarázat kockázatát.Több szlovák politikai elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy az emlékünnepségen nem vettek részt koalíciós partnerének, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) vezetői, akik közül Ján Slota pártelnök nemrég „bolsevik puccsnak és hazaárulásnak” minősítette az antifasiszta felkelést. Több pártvezető pedig napjainkban is a Jozef Tiso-féle bábállamot dícséri.

(Pozsony)

Robert Fico
Robert Fico
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.