Veresegyházi fecskendőgyár-vita: "nagyon kis csoport" ellenkezik?

A Veresegyházára tervezett fecskendőgyár-beruházás hírének nyilvánosságra kerülése óta a titkolni kívánt információk folyamatos nyilvánosságra kerülésének, korábbi állítások módosításának vagyunk tanúi. A fecskendőgyár megépítését ösztönzők folyamatosan hátrálnak.


Lapunk folyamatosan beszámolt egy - a Pest megyei Veresegyházára, nagyrészt nemrég betelepült fiatal, kisgyermekes családok lakókörzetébe - tervezett beruházás elleni tiltakozás izmosodásáról és első sikereiről.  A Magyar Narancs augusztus 9-i számában terjedelmes cikkben foglalta össze az egész történetet.
Cristophe Muguet, a  fecskendőgyárat telepítő multi, a Becton-Dickinson (BD) felelős ágazati igazgatója a Magyar Narancsnak nyilatkozva úgy látja: A városban "nincs nagyon nagy feszültség." Szerinte a beruházás közelében lakók közül "nagyon kis csoport" tiltakozik - szerinte "ideológiai vagy személyes okokból" -, "van azonban a városban egy jelentős többség, aki bízik a polgármesterben, és egy másik nagy halmazban pedig olyanok, akik még nem biztosak abban, mit gondoljanak az ügyről,  mert vannak aggályaik, és több információra van szükségük a döntéshez."
A cég vezetője azzal indokolja, hogy egészen a legutolsó időszakig nem kommunikáltak a helyi lakossággal, hogy "a versenytársak miatt sem akartunk túl sokat idő előt elárulni a terveinkről." Úgy véli, a lakossági aggályok "egyirányú, túlzó vagy helytelen állításokkal teli információforásokra vezethetők vissza", ezért döntöttek hogy, hogy "ők is kommunikálni kezdenek". Lakossági tájékoztatót szerveztek (a Magyar Narancs beszámol a július 31-i rendezvényről, melyet az épületen kívül tiltkozó demonstráció kísért), és "kommunikációs tanácsadót fogadtak fel, hogy "például a sajtóban megjelent helytelen állításokat kijavítsuk." Muguet elmondta: "ha szeptember cvégéig nem alakul ki tiszta kép arról, hogy a lakosság többsége támogat-e mindóket vagy sem", illetve ha elhúzódik az engedélyezés, más telephelyet kezdhetnek keresni Magyarországon vagy a régióban. Mivel azonban ezzel legalább fél-egy évet vesztenének, nem szívesen távoznának - nyilatkozta a BD vezetője.

A Magyar Narancsnak nyilatkozott Veresegyház 42 éve egyfolytában hivatalban lévő korábbi tanácselnöke, ma polgármestere, Pásztor Béla. A politikus a BD-illetékeshez hasonlóan értékeli a tiltakozó mozgalom erejét. Úgy véli, "a többség igenis akarja az ipart, az ellenzők pedig törpe kisebbség, akiknek a hangja csak a médiában erősödik fel. 'Márpedig Veresegyház dolgait nem a tévé és az újságok fogják megoldani'" - idézi a Magyar Narancs Pásztor Bélát.

Ellentmondani látszik a multi és tárgyalópartnere, a város jelenlegi vezetői derűlásátának a beruházás hírének nyilvánosságra kerülése óta eltelt hónapok története. Ebben az időszakban a titkolni kívánt információk nyilvánosságra kerülésének, korábbi állítások módosításának vagyunk tanúi. A fecskendőgyár megépítését ösztönzők folyamatosan hátrálnak.
Eleinte egyáltalán nem esett szó például  arról, hogy fertőtlenítéshez a későbbiekben egy - bizonyos körülmények között  veszélyesnek minősíthető - vegyületet, az etilén-oxidot tervezik használni. A polgármester eleinte kereken tagadta ezt. A civil ellenzők derítették ki és kényszerítették a tény elismerésére a beruházás híveit.
Korábban elképzelhetetlen volt az is, hogy a képviselő-testület fegyelmit adjon a polgármesternek. A nyár elején ez is megtörtént, azért, mert Pásztor Béla a testület előzetes véleményezését kikerülve írta alá az előszerződést.
Az utóbbi hetek testületi ülésein a képviselők többsége a polgármester ellenében ragaszkodott ahhoz, hogy BD-ügyben készüljön részletes környezeti hatásvizsgálat.
Az sem a polgármester akaratának érvényesülését jelzi, hogy szeptember 9-re ügydöntő helyi népszavazást írtak ki a fecskendőgyárról a városban.

(Forrás: Magyar Narancs, NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.