Álláspont, üléspont

A múlt év elején a Baranya Megyei Közgyűlést akkor irányító szocialista frakció elhatározta, hogy harminc évre használatba adja a tulajdonában lévő, hétszáz ágyas Baranya Megyei Kórházat. A frakció azért tervezte ezt, mert a kórház adóssága napról napra nőtt - akkor épp 400-500 millióra rúgott -, s az önkormányzatnak nem volt forrása az intézmény fejlesztésére. A leendő bérlőtől pénzt nem kértek volna, viszont azt elvárták tőle, hogy két-három év alatt hárommilliárdot fordítson a kórház korszerűsítésére, emellett hárommilliárdért építsen meg egy geriátriai részleget, és fizesse ki az intézmény adósságát. A bérlő a költségeit részben a betegek után kapott pénzből nyerte volna vissza, részben pedig abból, hogy a kórház egyik ingatlanján, a pécsi tüdőszanatórium parkjában megépíthetett volna egy 235 lakásos házat. Ez utóbbiban kezelésre szoruló, idős emberek vehettek volna apartmanokat, 10-14 millió forintért.

Ezt a tervet a közgyűlés akkor ellenzékben lévő Fidesz-frakciója nem fogadta el. Úgy vélték, hogy az MSZP-frakció a kórház bérbeadásával - ami nem más, mint funkcionális privatizáció - elkótyavetyéli a megye vagyonát. A polgári oldal ezért 2006 februárjában arra készült, hogy aláírásgyűjtéssel megyei népszavazást erőltet ki a kórház bérbeadása ellen. Az MSZP mindezek hatására visszalépett a terveitől. Attól tartottak, hogy a kórház körüli vita rontja a párt baranyai választási esélyeit. De változnak az idők. Eltelt másfél év, s a baranyai önkormányzat újra azt szeretné, ha a megyei kórház tüdőszanatóriumában idegen befektető építene modern ápolási részleget és geriátriát. Ezúttal azonban nem funkcionális magánításról lenne szó, hanem a szanatórium eladásáról. S nem a szocialista frakció akarja privatizálni a kórházat, hanem a testület polgári oldala. Merthogy 2006 ősze óta a Fidesz és a KDNP irányítja a Baranya Megyei Közgyűlést. Adódik a kérdés: mitől változott meg a polgári oldal véleménye a kórház dolgában? Vajon a Baranya Megyei Közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója miért nem érzi az önkormányzati vagyon elkótyavetyélésének a pécsi tüdőszanatórium eladását? A megyei közgyűlés fideszes alelnöke, Horváth Zoltán azt állítja: a mostani elképzelés teljesen más, mint amit a szocialisták akartak megvalósítani. Tényleg más, ám lényegét tekintve nagyon hasonló: privatizáció mind a kettő. Vajon mi lett volna, ha a közgyűlés MSZP-frakciója tavaly nem a kórház harmincéves bérbeadásának ötletével áll elő, hanem a tüdőszanatórium eladását javasolja? A Fidesz-KDNP frakció nem mondta volna azt, hogy az MSZP elkótyavetyéli a szanatóriumot?

Az álláspont mindig az ülésponttól függ, így egy frakció másképp vélekedik többségi, és másként ellenzéki pozícióban. És nem csak Baranyában.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.