Rendőrségi vizsgálat Izrael budapesti nagykövete ellen

Jeruzsálemi értesülésünk szerint az izraeli rendőrség vizsgálatot indított David Admon budapesti nagykövet ellen, akit azzal vádolnak, hogy diplomáciai tevékenysége során kenőpénzeket fogadott el. A jeruzsálemi rendőrség szóvivője a tényt megerősítette, de a részletekről csupán annyit mondott: a nagykövet arra használta pozícióját, hogy privát üzleteket indítson Magyarországon, illetve megnyissa az ajtókat fia, és más, baráti üzletemberek előtt.

Igazak hát a mendemondák, amelyeket a napokban mi is megírtunk, s amelyek szerint a nagykövetet hivatalosan viszszarendelték Jeruzsálembe. A hírek ugyan nem hozták összefüggésbe a diplomata visszahívását az ellene jó ideje folyó sajtótámadásokkal, s az ezt követő vizsgálatokkal, de a történtek fényében ez immár bizonyosra vehető.

Admont három éve az akkori Likud-kormány külügyminisztere, Silvan Shalom "haveri alapon" nevezte ki budapesti nagykövetnek, holott izraeli lapok megírták, hogy a nyugdíjkorhatár felett volt, felsőfokú végzettséggel nem rendelkezett, adóbefizetéseivel el-elmaradt, valójában a csőd szélén állt. A The Marker című jeruzsálemi lap szerint kinevezése kockázatos volt, hiszen benne volt a kalapban, hogy lekötelezettjeinek viszontszolgálatokat tesz. Izraeli lapok a nagykövet számlájára írták azt a 2005-ben, az izraeli függetlenség napja alkalmából rendezett fogadást is, amelyre a nagykövet 90 ezer dollárt költött, adományokból azonban 113 ezer dollárt sikerült begyűjtenie. A különbségnek nyoma veszett. Azt is szemére vetették Admonnak, hogy 2005-ben államköltségen utazott le a követség kocsijával Budapestről Belgrádba, hogy végignézhesse a Makkabi Tel Aviv ottani kosárlabda-mérkőzését.

De a biztosítékot egy néhány hete történt esküvő verte ki Izraelben. A hírek szerint Admon a követségi rezidenciáján látta vendégül a közeli, Pasaréti téri katolikus templomban (szombaton!) esküdött vállalkozó barátját és násznépét - állampénzen. A lakodalmi mulatság miatt még túlóráztatta is a követségi alkalmazottakat. Az izraeli külügyminisztérium az ügyben vizsgálatot indított, ám a nagykövet azzal védekezett: születésnapja volt, s erre az alkalomra hívta meg barátait. Admon tegnap azt is bejelentette: kész tisztázni magát az őt ért vádakkal kapcsolatban.

Izraelben igyekeznek elejét venni a botránynak, s érdeklődésünkre csak ennyit mondtak: Admon kinevezése néhány hónapon belül amúgy is lejárt volna. Cipi Livni külügyminiszter hazahívta a nagykövetségek éléről az összes korábbi politikai kinevezettet. Budapestre egy vérbeli profi diplomata érkezik Aliza Bin-Nun asszony személyében.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.