Basescu éket verne az RMDSZ és választói közé - állítja egy székely megyei vezető

Székelyudvarhelyen tárgyalt a román elnök Szász Jenő polgármesterrel és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnökeivel, majd ebéden látta vendégül a kovásznai üdülőben a két székely megye néhány vezetőjét. Egy résztvevő szerint Basescu olyat állított az RMDSZ-ről, amiről "valamennyien tudjuk, hogy képtelenség."


Székelyudvarhelyre látogatott péntek este a román államfő. Miután a városházára nem kívánt bemenni, Traian Basescu Szász Jenő polgármesterrel, továbbá Toró T. Tibor RMDSZ-es parlamenti képviselővel és Szilágyi Zsolt volt képviselővel (akik egyben a Tőkés László püspök vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács - EMNT alelnökei) a városban zajló Míves Emberek Sokadalmába ment. Ott az egyik sörsátorban beszélgetett az említettekkel mintegy negyven percen át: a Székelyföld autonómiájáról, a magyar felsőoktatásról, a román nyelv tanításáról, a térségbeli szegénységről és infrastrukturális elmaradottságról, illetve az erdélyi magyarság parlamenti képviseletéről.
   
Toró szerint az államfő a széleskörű decentralizációt ajánlotta a székelyföldi gondok orvoslására, de meghallgatta beszélgetőpartnereinek a dél-tiroli modellből kiinduló autonómia elképzeléseiket is. Az RMDSZ-képviselő elmondta: az elnök úgy vélte, a magyarság parlamenti képviselete biztosítása érdekében az RMDSZ-nek ki kellene egyeznie Tőkés Lászlóval. Szász Jenő azonban ezt cáfolta, szerinte Basescu mindössze annyit mondott, hogy érti, miért fontos az RMDSZ-nek megállapodni a püspökkel. Szász egyébként ellenzi, hogy Tőkés az RMDSZ jelöltlistáján induljon az ősszel esedékes európai parlamenti választásokon. (Az RMDSZ és püspököt támogató szervezetek képviselői pénteken Marosvásárhelyen tárgyaltak ismét az együttműködésről, de az EP-jelöltlista, a politikai hatalom és a források megosztása tekintetében konkrét eredményre ezúttal sem jutottak.)
   
Az államfő szombaton ebéden látta vendégül a kovásznai protokollüdülőben a két székely megye néhány önkormányzati és kormányzati vezetőjét, akikkel mintegy három órán át folytatott megbeszélést. Jelen volt Ráduly Róbert csíkszeredai, Szász Jenő székelyudvarhelyi, Zsuffa Levente kovásznai, Kocsis Béla kommandói és Bodó Dávid csíkkozmási polgármester, Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Hargita és Kovászna megye tanácsának elnöke (Bunta Levente, Demeter János) és a két megye prefektusa (Constantin Strujan - Hargita, György Ervin - Kovászna).
   
Traian Basescu a székelyföldi régió legsúlyosabb jelenségének a szegénységet tartja, s megoldásként ez alkalommal is a decentralizációt ajánlotta. Kifejtette: a romániai fejlesztési régiók túlságosan nagyra szabottak, át kell rajzolni őket, s a két székely megyének ugyanahhoz a régióhoz kell tartoznia.
   
Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester a találkozót fontos gesztusnak minősítette, s úgy vélte, hogy az államfő érdeklődése őszinte, nyitottságát tehát az érintetteknek jóhiszeműen kell fogadniuk. Bunta Levente Hargita megyei tanácselnök a megyei szennyvíztisztító rendszer kiépítéséhez kérte az elnök támogatását, s ezt Basescu megígérte.
   
Demeter János Kovászna megyei tanácselnök azonban úgy vélekedett, hogy hatáskörénél fogva az államfő nem tud beleszólni a vidékfejlesztésbe. Elismerte ugyanakkor: fontos, hogy Basescu felismerte a térség gondjait, a források és a befejtetések hiányát beleértve. Demeter elmondta, hogy a bukaresti kormányok nyolcvan éven át tudatosan építették le a Székelyföldet, ennek hatását pedig lehetetlen volt az elmúlt években felszámolni. A forrásgondok enyhítése végett a székely vezetők az RMDSZ által szorgalmazott önálló székelyföldi fejlesztési régió létrehozását sürgették, az államelnök azonban ezt nem támogatja.
   
A megbeszélés után Demeter János a Népszabadságnak elmondta: szerinte az elnök elsősorban az RMDSZ és választói közé szeretne éket verni, hiszen azt állította, hogy miközben ő maga szorgalmazta a decentralizációt, az RMDSZ ebben őt nem támogatta. - Valamennyien tudjuk, hogy állítása képtelenség, de az államelnöknek ezt egyesek mégis elhihetik - mondta.
   
Úgy vélte, a legfontosabb kijelentése az államfőnek az volt, miszerint a 2009 után kialakítandó régiókat úgy kell megrajzolni, hogy a két székely megye egyazon régióhoz tartozzék. Demeter elismerte, hogy Basescu hatásköre nem terjed ki az effajta kérdésekre, de szerinte a politikai szándék léte a dolgokat jó irányba mozdíthatja el.

Tibori Szabó Zoltán
Kolozsvár

Traian Basescu
Traian Basescu
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.