Taktikai különbség vízumügyben

Taktikai különbség alakult ki térségünk hat állama és Magyarország között az új amerikai vízumtörvény megítélésében. A budapesti Külügyminisztérium a hét közepén hivatalos jegyzékben üdvözölte, hogy az amerikai törvényhozás "a jó irányban tett, bátorító első lépésként" új szabályozást fogadott el.

A rövid szöveg üdvözli, hogy George W. Bush elnök együtt kíván működni a kongresszussal a program rugalmasabbá tételén. Csehország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia és Szlovákia washingtoni nagykövete ellenben egy csütörtökön közzétett levélben csalódottságának adott hangot, amiért az amerikai törvény elmarad a várakozásoktól. A levél sértődöttséget árul el, amiért a terrorizmusellenes háborúban az USA oldalán álló országok állampolgárainak is csak szigorú feltételek teljesítéséhez kötve adják meg a vízummentességet.

Lapunk diplomáciai forrásból úgy értesült, hogy a magasabb szintű magyar jegyzéket előbb adták át az amerikaiaknak, mintsem Washingtonban a nagykövetek aláírták volna a levelüket. A lényeg különben is az, hogy a hét ország továbbra is közösen lép fel a törvény rugalmasabbá tétele érdekében, és a jogszabály aláírásakor Bush elnök is hasonló értelemben nyilatkozott. Magyar részről úgy látják, hogy erre van esély, tehát nem érdemes vészharangokat kongatni.

A "vízumkoalíció" története különben azt mutatja, hogy az egyes országok mindig a saját pozíciójukból indultak ki. Lengyelország például sokáig úgy gondolta, egymaga is elég erős ahhoz, hogy kilobbizza a vízummentességet, és csak a kudarc nyomán fedezte fel a közös fellépés előnyeit. Észtország, amely teljesíti az amerikai feltételeket, a tízszázalékosra emelt elutasítási küszöb első hírére kitolatott a további együttműködésből. Csehország, ahol a vízumkérelmek elutasítása tavaly tíz százalék alatt volt, a törvény elfogadása után elsőre azt közölte, nem lesz szolidáris a többi országgal. Csak akkor változtatott véleményén, amikor utánaszámolva kiderült, hogy egy technikai változás miatt mégis kikerülhet a kedvezményezett körből.

A magyarok azonban hangsúlyozottan nem külön utat keresnek. Egyrészt nem is lehetnek biztosak benne, hogy hazánk a szeptember végével záruló 2007-es pénzügyi évben teljesíti-e a tízszázalékos feltételt, másrészt a magyar diplomácia kezdettől fogva támogatta az együttes fellépést. Magyarország ennek megfelelően továbbra is részt vesz a térség országainak washingtoni egyeztetésein, és a "hetek" fenntartják a Dutko Worldwide nevű amerikai lobbicég közös megbízását. Tudni kell azonban, hogy az Egyesült Államok kétoldalú alapon képzeli el a vízummentességről folytatott tárgyalásokat, nem kíván csoportos alkut kötni az Európai Unióval vagy régiókkal.

Az amerikai fővárosban arra számítanak, hogy szeptember elején újra kezdődik a vita a vízummentességről. A törvényhozás ugyan nagy többséggel fogadta el az új rendszert, ám az egy nagyobb biztonsági csomag részeként viszonylag kevés figyelmet kapott. A Fehér Ház és a kongresszus több befolyásos vezetője egyetért a rugalmasabb szabályozás szükségességében - nem utolsósorban éppen azért, hogy a közép-európai országok közül minél több rövid időn belül megkaphassa a vízummentességet. A honatyák között azonban olyanok is vannak, akik az egész vízummentességet túl kockázatosnak tartják, és meg akarják szüntetni.

Videokonferencia július végén az amerikai nagykövetségen vízumügyben
Videokonferencia július végén az amerikai nagykövetségen vízumügyben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.