Inkasszó az Egészségügyi Minisztérium ellen

Inkasszót nyújtott be Belváros-Lipótváros polgármestere az Egészségügyi Minisztérium ellen, mert a tárca többszöri felszólítás ellenére sem fizette ki tartozását, mintegy 10,5 milliárd forint közterület-használati díjat a kerületnek - jelentette be tegnap Rogán Antal. Mint arról lapunk korábban beszámolt, a kerület fideszes polgármestere több belvárosi közintézményt is felszólított, hogy szabadítsa fel a parkolásra önkényesen kisajátított területeket, és fizesse meg azok után öt évre visszamenőleg is a használati díjat.

A kerületnek több közintézménynyel, illetve pénzintézettel sikerült már megállapodnia az elmaradt díjakról és a közterület-használatról, ám a honvédelmi és az egészségügyi tárca hónapokig nem reagált a megkeresésekre - mondta a polgármester. A tárcáknak ezért két-két határozatot küldött; az egyik a közterületek felszabadításáról, a másik az elmaradt díjak befizetéséről Az Egészségügyi Minisztérium, nem tudni, miért, ez utóbbit nem támadta meg, így a határozat jogerőre emelkedett. Eszerint a tárca elfogadta a mintegy 10,5 milliárd forint megfizetésére vonatkozó önkormányzati döntést - érvelt a polgármester. A pénz azonban nem érkezett meg, ezért a kerület behajtást kezdeményezett a tárca ellen. A fideszes polgármester azzal érvelt, hogy a közterület-használati rendelet mindenkire érvényes, vagyis ahogy egyetlen vállalkozót és intézményt sem mentesíthetnek a fizetés alól, így a minisztériumokkal sem tehetnek kivételt. Ahogy a betegeknek a vizitdíjat be kell fizetniük, úgy az Egészségügyi Minisztériumnak is ki kell egyenlítenie a közterületi díjat - tette hozzá Rogán.

A polgármester a helyzet rendezésére többféle megoldást is elképzelhetőnek tart - például a részletfizetést -, a fizetési kötelezettség alól azonban nem ad felmentést. A tárca az Arany János utcai épületénél 70-80 férőhelyes parkolót zárt le sorompóval önkényesen olyan területen, amely a földhivatali nyilvántartás szerint a kerület tulajdona. A kerület a 10,5 milliárd forintot közterület-fejlesztésre és egy régóta húzódó projekt, a Bástya utcai szabadidőközpont megvalósítására fordítja majd. Rogán lapunknak korábban kijelentette: a pénz miatt pereskedhetnek akár évekig is, de a közterületet addig is fel kell szabadítaniuk a minisztériumoknak. Ha másként nem megy, az önkormányzat bontja el a kordonokat, sorompókat - mondta..

A minisztériumban úgy vélik, irreális és jogtalan a belvárosi polgármester követelése. A tárca álláspontja szerint a szóban forgó parkoló felett a minisztérium rendelkezik - olvasható a közleményükben. Az illetékesek leszögezik: álláspontjukat készek bíróság előtt megvédeni, erről - mint írják - tavaly év végén értesítették is a polgármesteri hivatalt. Úgy vélik, mivel a tárca határidőre megfellebbezte az önkormányzat határozatait, "vitatott jogalap esetén" bírság sem róható ki.

A fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat polgármestere e lépésével 12.6 milliárd forinttal rövidítené meg az egészségügyi kiadásokat - érvelnek közleményben a minisztériumi illetékesek A tárca éves költségvetése mintegy 130 milliárd forint, ennek 1.5 százalékát - nem egészen 2 milliárd forintot - fordítanak bérköltségre és rezsire. A fennmaradó 98.5 százalékot, azaz 128 milliárd forintot az országos gyógyító intézményekre és különböző célprogramokra költenek. A tárca - mint írják - ezektől a céloktól lenne kénytelen elvenni a pénzt, ha a fideszes polgármester irreális követelése jogos lenne.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.