Nem lesz Hankook-város Kulcson

A kellő számú aláírás hiánya miatt feltehetőleg nem lesz népszavazás Kulcson a Hankook tervezett lakóparkjáról. A beruházás várhatóan nem is itt valósul meg. Az üzemi menedzsment továbbra is harcban áll a gyár új szakszervezetével.

Nem sikerült összegyűjteniük a kellő számú (488) aláírást azoknak a kulcsiaknak, akik helyi népszavazást kezdeményeztek a Fejér megyei településre tervezett Hankook-lakópark megépítése ellen. A helyi választási bizottság az íveken szereplő 590 aláírásból csak 372-t nyilvánított érvényesnek. Az aláírásgyűjtők által tegnap benyújtott fellebbezést a megyei választási bizottságnak kell elbírálnia.

Úgy tűnik azonban, hogy az egész népszavazás mára okafogyottá vált, miután Ludmann Lászlótól, a Hankook Tire Magyarország Kft. szóvivőjétől megtudtuk: a Dunaújvárosban működő, közelmúltban felavatott dél-koreai gumiabroncsgyár a napokban érvénytelenné nyilvánította a lakópark építésére korábban kiírt tenderét. Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a Hankook-pályázatra jelentkező egyik projektcég - a magyar tulajdonosok kezében lévő Hanhome Kft. - hatmilliárd forintért tervezte felépíteni Kulcson azt a lakóparkot, ahová mintegy ezren - gyári alkalmazottak és családtagjaik - költöztek volna.

Ludmann László kérdésünkre válaszolva közölte: a dél-koreai cég úgy döntött, hogy a hosszú távú ingatlanbérlés helyett saját maga építi meg - alvállalkozók bevonásával - azt a létesítményt. Hozzátette: még nincs döntés a leendő munkásszállás-lakópark helyéről.

Közben folytatódik a Hankook és a cégnél nemrég megalakult szakszervezet harca. Székely Tamástól, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének alelnökétől megtudtuk: a vállalat menedzsmentje beperelte az újonnan létrejött Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetét (DGSZ). Úgy fogalmazott: a Hankook nem pert indított, hanem a Fővárosi Bíróságon megfellebbezte a DGSZ képviseleti jogosultságát. Hozzátette: a bíróság a fellebbezés kiegészítését rendelte el. Székely Tamás szerint - aki jogszerűnek tartja helyi szakszervezet megalakulását - a Hankook újabb lépése azt bizonyítja, hogy a menedzsment minden eszközzel akadályozni kívánja az érdekképviselet munkáját.

A Hankook Tire rácalmási gumiabroncsgyárából a héten megkezdődött az export. Péntek estig tizenegy kamionnyi szállítmány indult az üzemből Angliába, Franciaországba és Hollandiába.

Kulcsi anziksz
Kulcsi anziksz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.