Salzburg Netrebko nélkül

Salzburgi fesztivál botrány nélkül nehezen elképzelhető. Az idén a járványszerűen terjedő lemondások váltanak ki dühöt a vezetésből, csalódottságot a közönségből. Legutóbb Anna Netrebko, a körülrajongott szoprán jelentette be, hogy beteg, és nem vállalja a fellépést Pergolesi Stabat Materének betervezett előadásain, sem a közös estet Roberto Villazonnal.

"Szerencsére" Villazon már korábban jelezte, hogy lemondja ezt az oly sokak által várt estet - ám ez nem okozott akkora meglepetést: a nagyszerű mexikói tenor egy ideje már hangproblémákkal küzd - avagy sokak szerint inkább pszichikaiakkal - és nem először lép vissza.

Netrebkótól azonban Helga Rabl-Stadler, a fesztivál elnöke zokon vette a bejelentést. Azt mondta, nem hiszi, hogy Netrebko beteg, hiszen alig egy hete a legjobb formában lépett fel Badenben. Az elnök asszony e megjegyzése viszont az orosz-osztrák sztárszoprán haragját váltotta ki: igazán nem érdemel ilyen szemrehányást - nyilatkozta Netrebko, s bemutatta az orvosi igazolást heveny gégehurutjáról. Ő szereti Salzburgot, nem felejti, hogy e fesztivál hozta meg számára az igazi sikert. És egyáltalán, kikéri magának ezt a gyanúsítást. Egyébként saját orvosa kezeli, mert másban nem bízik. Akinek köze van énekesekhez, az tudhatja, hogy ezzel a betegséggel nem szabad játszani, a megerőltetés visszafordíthatatlan károkat okozhat.

A fesztiválvezetés elkeseredettsége érthető. Már a próbaidőszak úgy kezdődött, hogy Neil Shichoff közölte: nem vállalja a fellépést a Benvenuto Cellini című operában. Az amerikai tenor nem tudta magát túltenni a bécsi operaház igazgatói posztjáért benyújtott pályázat kudarcán. Ő legalább még a próbák megkezdése előtt dobta be a törülközőt. A fesztivált a kezdés után is átok sújtja: a nagyszerű lett mezzoszoprán, Elina Garanca is beteget jelentett.

A fesztivál vezetése, az élen az igencsak mogorván nyilatkozó Jürgen Flimm-mel most arról beszél: a jövőben jobban megfontolja, ki kap meghívást. Talán a kevésbé befutott művészek komolyabban veszik a feladatot, vagy a kisebb megterhelés miatt kevésbé vannak kitéve hirtelen megbetegedésnek. A közönség ugyanis joggal érzi így becsapva magát - sokan nagyon messziről jönnek, kimondottan a nagy nevek miatt. Különösen vonatkozik ez Pergolesi Stabat Mater című opuszára, ami igazán nem tartozik a legnépszerűbb művek közé - a nagy érdeklődés inkább Netrebkónak szólt.

Ioan Holender a bécsi operaház korábbi igazgatója, februárban fiákeren fuvarozta Anna Netrebkót az operabál megnyitójára
Ioan Holender a bécsi operaház korábbi igazgatója, februárban fiákeren fuvarozta Anna Netrebkót az operabál megnyitójára
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.