Tőzsdenapi várakozások: ideges piacok, gyengülő BUX

További gyengülésre számítanak az MTI által megkérdezett üzletkötők pénteken a BÉT-en, akik nyitáskor a BUX jelentősebb zuhanását sem tartották kizártnak, összefüggésben az amerikai piacokon kialakult pánikhangulattal.

Tapaszti Attila, a Takarékbank üzletkötője úgy vélte, hogy nyitásban jelentősebb mínuszba is kerülhet a BUX, nap végére azonban stabilizálódhat az index, hacsak az amerikai piacokon nem kerülnek elő újabb "csontvázak a szekrényből" a jelzáloghitel piacon. Az üzletkötő úgy vélte, hogy a nagy volatilitás nemcsak a hét utolsó kereskedési napján, de a következő napokban is jellemző lesz. Az egyes papírokat illetően Tapaszti Attila szerint reális esély van arra, hogy az OTP árfolyama ismét négy számjegyűvé váljon és úgy vélte, hogy az általános gyengülést a Magyar Telekom papírjai is elkerülhetik.

Hasonlóan vélekedett Csáky Attila, az Unicredit kereskedési igazgatója, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai piacokon kialakult pánik hangulat a kereskedés végére sem enyhült, kitartott egész nap és az előrejelzések szerint az üzletkötők péntekre is veszteséget várnak. Ennek megfelelően a BUX az európai indexekkel együtt csúszik majd lefelé - tette hozzá. A következő hetet nagyban befolyásolja, hogy mennyire konszolidálódik a helyzet az amerikai piacokon.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 477,61 pontos csökkenéssel, 28.042,93 ponton zárt csütörtökön, az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 1,67 százalékos gyengülés. A részvénypiac forgalma 68,8 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz viszonyítva.

A BUMIX 28,29 pontos csökkenéssel 3.435,65 ponton zárt csütörtökön, ami 0,82 százalékos gyengülés. A Mol csütörtökön tette közzé az első féléves gyorsjelentését, amely szerint az olajipari vállalat január-júniusban 160,9 milliárd forint üzleti eredményt és 86,4 milliárd forint nettó eredményt ért el, az előbbi 38 százalékkal, az utóbbi pedig 59 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A Mol árfolyama 495 forinttal, 1,82 százalékkal 26.755 forintra csökkent, forgalma 44,9 milliárd forint volt. Az OTP 17,2 milliárd forgalom mellett 259 forinttal, 2,52 százalékkal 10.031 forintra gyengült. A Richter árfolyama 1,77 milliárd forintos forgalomban 775 forinttal, 2,05 százalékkal 37.100 forintra csökkent. Szektortársa, az Egis 315 forinttal, 1,40 százalékkal 22.190 forintra gyengült, forgalma 605,3 millió forint volt. A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 1,05 százalékkal 960 forintra emelkedett, forgalma 1,79 milliárd forintot tett ki.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.