A hálapénz immár az orvosi kamara szerint is korrupció

A hálapénz korrupció, megszűnésében az orvosok jobban érdekeltek, mint a hatalom - jelentette ki Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Klubrádió Kontra című műsorában csütörtökön. Daróczi Dávid kormányszóvivő üdvözölte, hogy a MOK elnöke támogatja a kormány hálapénz elleni intézkedéseit.


Ha a hálapénz megszűnne, nagyon erős egység kovácsolódna a jelenleg megosztott orvostársadalomban, és jóval hatásosabban tudnának fellépni szakmai kérdésekben is, ez pedig nem érdeke semmilyen hatalomnak - hangsúlyozta Éger István hozzáfűzve, hogy a kamara nem alkalmas arra, hogy lépéseket tegyen a hálapénz, a korrupció visszaszorítására.
Mint mondta, a hálapénz az orvoskar jó részéhez eleve nem juthat el, akihez pedig igen, azoknak túlnyomó részben nem a vagyonosodásukat, hanem fizetéskiegészítésüket szolgálja.
A MOK elnöke szerint az elmúlt időszak egészségügyi intézkedései közül több kimondottan kedvez a korrupció terjedésének. Példaként említette a kapacitások szűkülését, a várólisták jelenlétét.

A Kontra című műsorban nyilatkozó Kincses Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója azt mondta: a paraszolvencia esetleges megadóztatásával a szaktárca célja nem az adóbehajtás lenne, hanem a szakmailag bizonytalan, szürke zóna felszámolása.

Daróczi Dávid reagálva Éger István nyilatkozatára, a távirati irodának megküldött közleményében üdvözölte, hogy az orvosi kamara elnöke megváltoztatta korábbi nézeteit, és immár támogatja a kormány hálapénz elleni intézkedéseit.
"Pálfordulat ugyanis, hogy Éger István korrupciónak nevezi a hálapénzt" - fogalmazott a kormányszóvivő közleményében.

Úgy látja, a kamara elnökének álláspontja abban is megváltozott, hogy már támogatja azokat a megoldásokat, "amelyek legális megoldást jelentenek az orvosok fizetésének kiegészítésére, továbbá megszüntetik azt az igazságtalanságot, hogy a hálapénz túlnyomó többsége az orvosi kar elenyésző kisebbségének zsebében koncentrálódik". Daróczi Dávid ilyen megoldásnak nevezte a vizitdíjat.
Ugyanakkor hozzátette: a várólistákat nyilvánossá, és így ellenőrizhetővé kell tenni. Mint írta, ha marad a mostani gyakorlat, és egyes orvosok továbbra is titkosan vezetnek várólistákat, az tényleg a korrupció melegágya.

(forrás: MTI, Klubrádió)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.