Jártak orosz bombázók Guam közelében?

Nem jártak orosz bombázók a guami amerikai támaszpont 500 kilométeres körzetében a héten, és nem hatoltak be az amerikai légtérbe, mint ahogy az orosz hadászati légierő parancsnoka állítja - közölte helyi idő szerint csütörtökön az Egyesült Államok csendes-óceáni flottájának parancsnoka.

Robert F. Willard tengernagy cáfolta azt is, hogy amerikai harci gépek elfogták volna a két Tu-95-ös orosz bombázót. Elmondása szerint elővigyázatosságból valóban felküldtek két gépet az orosz "Medvék" közeledtére, de az elfogás nem történt meg, minthogy az orosz bombázók nem repültek közel a szigethez.

Pavel Androszov vezérőrnagy azt állította csütörtökön, hogy orosz hadászati bombázók repültek el szerdán Guam csendes-óceáni sziget (az Egyesült Államok külbirtoka) közvetlen közelében. Ha ez igaz, akkor a hidegháború befejeződése óta nem volt példa ilyesmire. Az orosz tábornok azt mondta, hogy a Tu-95-ös pilótái rámosolyogtak az elfogásukra odaküldött amerikai gépek pilótáira.

Alekszandr Dobrisevszkij, az orosz légierő szóvivője pénteken igazolni igyekezett a bombázók elrepülését Guam sziget közelében. "És amikor az amerikaiak a határaink mentén repülnek el, az micsoda?" - tette fel a kérdést, miután újságírók arra kérték, reagáljon az orosz gépek akciójára adott amerikai válaszra, miszerint a történtek a hidegháború gyakorlatát idézik.

Az amerikai haderő jelenleg nagyszabású hadgyakorlatot folytat a Guam környéki vizeken és a támaszpont feletti légtérben. A manőverben mintegy 22 ezer katona, legalább harminc hajó és 275 repülőgép vesz részt.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.