Hamburg belügyi szenátora a szcientológiai egyház betiltását követeli, a kormánypártok óvatosabbak

Eddig csak az al-Kaidáról lehetett tudni, hogy háborút vívnak Európával, Ursula Caberta szerint azonban a sok vitát kiváltó szcientológiai egyház is hadat üzent az öreg kontinensnek. Különösen az olyan "elnyomó államoknak", mint Németország, Franciaország vagy Belgium.

- Senki se higgye, hogy a szcientológiai egyház valamiféle joviális kugliegylet. Valójában rendkívül veszélyes és szélsőséges szervezet, amely a tagokat behálózó, kétes módszereivel gazdasági birodalmat épít ki - hangoztatja az amerikai eredetű szervezettel 1992 óta foglalkozó német kutató, aki a hamburgi szenátus szektaügyi szakértőjeként a minap mutatta be a szcientológiáról összeállított "Fekete könyvét". Caberta véleményét teljes mértékben osztja Hamburg belügyi szenátora: a pártonkívüli Udo Nagel egyenesen az L. Ron Hubbard sci-fi író által az 1950-es években, a tengerentúlon alapított egyház németországi betiltását követeli.

A berlini nagykoalíciós kormány pártjai, az SPD és a CDU képviselői óvatosabbak, szerintük csak megalapozott bizonyítékokkal lehetne sikerre vinni a betiltási eljárást. Wolfgang Bosbach, a CDU frakcióvezető-helyettese azt indítványozta, hogy a szövetségi nemzetbiztonsági szervek vonják szoros megfigyelés alá a szcientológiai egyházat. Günter Beckstein (CSU) bajor tartományi belügyminiszter viszont határozottan támogatja Nagel javaslatát.

A Németországban hatezer fősre becsült tagsággal rendelkező szcientológiai egyház pár hét leforgása alatt immár másodszor kavar óriási vitákat. Júliusban az váltott ki heves szócsatákat, hogy a szcientológiai egyház nagykövetének tekintett Tom Cruise főszereplésével kezdtek el forgatni Berlinben egy történelmi thrillert, amelyben az amerikai sztár alakítja Claus Schenk von Stauffenberg grófot, a sikertelen Hitler-ellenes összeesküvés vezetőjét. A stábnak azonban nem adtak forgatási engedélyt a berlini Benderblockban, ahol emlékmű áll az ott kivégzett von Stauffenberg és társai tiszteletére.

Caberta szerint a tagjait "agymosással" pszichikai függőségbe és egy párhuzamos világba kényszerítő szcientológiai egyház gazdasági befolyását Hamburgban elsősorban az ingatlanpiacon próbálja érvényesíteni. Az 57 éves kutatónő azt állítja, hogy az 1990-es évek közepén a szervezet a Hanza-város ingatlanüzleteinek közel egyharmadát ellenőrizte. A szektaellenesség vezéralakja a szerinte "az időzített bombán tétlenül ülő" német politikusokat sem kíméli. A tizenhat tartomány közül jelenleg ötben figyelik a nemzetbiztonsági szervek a szcientológusokat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.