Nem fizeti többé a tébé a nemátalakító műtéteket

Döntően csak a saját költségére változtathat nemet a jövőben az, aki férfiből nővé operáltatná magát, vagy éppen fordítva. A társadalombiztosítás a nyár közepétől nem állja a számlát.


Kikerültek a nemátalakító műtétek a tisztán a társadalombiztosítás terhére végezhető beavatkozások közül.
Magyarországon 2002-ben végezték el a debreceni egyetemen az első nemátalakító műtétet. Ekkor egy fiút változtattak át lánnyá. A páciens a klinikán dolgozott ápolóként. Akkor és azóta a hasonló műtétek költségeit a társadalombiztosítás állta. A jövőben azonban, ha valaki férfiból nővé, vagy nőből férfivá szeretne válni, az ehhez szükséges orvosi beavatkozások költségeinek 90 százalékát magának kell állnia. 

A változást a tárca szakállamtitkára, Baraczka Mariann lapunknak azzal indokolta: nem várható el, hogy a normál egészségügyi kockázatok közé nem sorolható ellátásokat a nemzeti kockázatközösség finanszírozza. Igaz, évente átlagosan csak 510 ilyen beavatkozás történik, azaz az előforduló esetek száma sem nagy, de az elven ez nem változtat. Noha a főszabály, hogy mostantól a költségeket csaknem teljes egészében a páciensnek kell vállalnia, kérelemre, méltányossági okból az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója engedélyezheti az önrész elengedését. A genetikai hibákat (például hermafroditák) korrigáló beavatkozásokat a jövőben is térítésmentesen végzik. 

A nőből férfivá alakító műtétéért most 94 ezer forintot, a férfiből nővé változtatásért 106 ezer forintot fizet az egészségbiztosító a kórházaknak.

- Ezért az összegért a kórház csak a külső nemi szervátalakítását végzi el, a teljes átváltozáshoz szükséges folyamat ennél lényegesen bonyolultabb, ráadásul műtétek sorozatára van szükség - mondta lapunknak Csobó Zsolt, a szigetvári kórház főorvosa. Az idei eddig egyetlen ilyen beavatkozás ebben a kórházban történt. Hozzátette: a nemátalakítás a betegnek akár egyéves kórházi kezeléssel, sőt, élethosszig tartó hormonkezeléssel járhat. Ennek költsége milliós is lehet. A gyógyszerek árához eddig némi támogatás járt, ám ez is minimálisra apadt és csak néhány termékre maradt meg.

A magánklinikák egyébként a tb-árak többszörösét is elkérik a transzszexuális pácienseik kezeléséért.

Az érintettek egy weblapon is megosztják egymással a tapasztalataikat. Leginkább a bánásmódra, az orvosokra panaszkodnak. Egyikük azt írja: az 1997-ben megtörtént nemátalakító műtéte ellenére 2001-ben vehette csak át új, a megváltozott státuszának megfelelő igazolványait. Ezalatt a négy év alatt ügye elintézéséhez 32 szakemberrel, köztük az egészségügyi illetve az igazságügyi miniszterrel kellett felvennie a kapcsolatot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.