A Fidelitas mégsem tartja elfogadhatónak a "Kohnvergenciát"

A Fidelitas elhatárolódik egy honlapjára felkerült plakát tartalmától, miután több sajtóorgánum is kifogásolta "Kohnvergencia program"-feliratú montázst. A Fiatal Baloldal (FIB) követeli, hogy a történtek miatt Szijjártó Péter mondjon le parlamenti mandátumáról. Az SZDSZ Új Generáció elnöke szerint a Fidelitas eddig sem határolódott el az újkori magyar szélsőjobboldal jelképétől.

Ágh Pétert, a Fidelitas ügyvezető alelnökét a Klubrádió szerdai műsorában kérdezték a "Kohnvergencia program"-feliratú képről, amelyet a Fidelitas "Mit kaptál Gyurcsánytól" elnevezésű pályázatára küldtek be. A montázst ezt követően vették le a Fidelitas honlapjáról.

Fidelitas elnöksége a műsort követően közleményben tudatta: szerdán derült fény arra, hogy honlapjukra a "szervezet céljaival, szellemiségével össze nem egyeztethető, elfogadhatatlan ábrázolás került fel". A közlemény szerint a Fidelitas elnöksége elhatárolódik az említett plakát tartalmától, egyben elnézést kér a történtek miatt. A tájékoztatás szerint a kép "mulasztás és figyelmetlenség folytán kerülhetett a kiemelt alkotások közé" a szervezet honlapján, így Ágh Péter azonnal levetette a honlapról, majd belső vizsgálat indításáról intézkedett a felelősség megállapítása érdekében.

A közlemény ugyan nem nevezte meg melyik képről van szó, de a sajtóorgánumokból kiderült, hogy a "Kohnvergencia program" című plakátra utalnak. Ágh Péter csütörtökön az MTI érdeklődésére a közleményben foglaltakhoz nem akart mást hozzáfűzni.

A történtek miatt a FIB elnöke nyílt levelet intézett Szijjártó Péterhez, a Fidelitas elnökéhez. Mint írta, "eddig kizárólag szélsőjobboldali szervezetek weboldalain lehetett antiszemita szövegekkel találkozni, de most már a Fidelitas is ezek közé a szervezetek közé tartozik".

Varga László a levélben emlékeztetett rá, hogy "hosszú ideje mély, kiterjedt és szoros együttműködés van a Fidesz, a KDNP és a magyar szélsőjobb legradikálisabb politikai szervezete, a Jobbik között. Tekintettel arra, hogy a tavalyi országgyűlési választásokon 79 helyen működtek együtt a Jobbikkal, nem csoda, ha nem hajlandók elhatárolódni tőlük és félkatonai szervezetüktől".

A baloldali politikus szerint személyesen Szijjártó Péternek kell viselnie a felelősséget azért, mert a Fidelitasnál "nemcsak tűrik és támogatják, hanem propagálják is a szélsőjobboldali gondolatokat". Ugyanakkor a jobboldali politikus is aláírta azt a kiáltványt, amely a miniszterelnök kezdeményezésére született, és amelyben valamennyi aláíró hitet tesz a gyűlöletkeltő agresszió, az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelem mellett - idézte fel nyílt levelében Varga László.

A FIB elnöke azt követeli, hogy Szijjártó Péter mondjon le országgyűlési képviselői mandátumáról, mert megítélése szerint "méltatlanná vált nemcsak arra, hogy a pártját képviselje, de arra is, hogy az Országgyűlésben képviseljen bárkit is".

A Fidelitas viszontválaszában úgy fogalmazott: "Szemben Önökkel, akik rendszeresen egy dél-amerikai terrorista tömeggyilkos személyét és tetteit dicsőítik, és erre még büszkék is, valamint tiltott önkényuralmi jelkép legalizálása mellett kampányolnak, sőt továbbra is pártpozícióban tartják a holocaust áldozatain viccelődő politikusukat, a Fidelitas elnöksége gyorsan és határozottan cselekedett az elfogadhatatlan tartalmú plakát ügyében".

Az SZDSZ Új Generáció MTI-hez eljuttatott közleményben úgy fogalmazott: nem érte őket váratlanul a Fidelitas honlapján megjelent, zsidózó pályamű. Léderer András felidézte: az elmúlt években többször kérték a Fidelitas vezetőit, hogy ne engedjék rendezvényeiken az Árpád-sávos zászlók használatát, egyértelműen határolódjanak el az újkori magyar szélsőjobboldal jelképétől.

"Nem tették. A felelősség az övék, azoké a fiataloké, akik huszonévesen szemet hunynak a legsötétebb jelképekkel operáló szélsőségesek felett. A felelősség az övék, azoké a fiataloké, akik legitimizálják ezeket a gondolatokat" - írta a szabad demokrata ifjúsági szervezet elnöke. Léderer András szerint, ha határozottan és egyértelműen kitiltják az Árpád-sávos lobogókat a Fidelitas rendezvényeiről, akkor talán nem érzik majd bemutatásra érdemesnek az antiszemitizmust. "A palackból általuk kiengedett szellem ellenük fordult - itt az ideje visszatenni oda, ahova való, a történelem szemétdombjára" - írta az SZDSZ Új Generáció elnöke.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.