A hét műtárgya (26)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


A szívet marcangoló elvágyódás sarkallta a Nagy Lajos király útján álló üzlet tulajdonosát, hogy megfestesse e remek freskót.

Mint az képünkről minden kétséget kizáróan kiderül (ordít), az alkotó pontos útmutatást kapott, mit, hova, miért; így aztán itt nincs semmiféle absztrakció, a művész a maga naív eszközeivel végső soron egy realista tájképet ajándékozott szép lelkű megbízójának és főleg persze a szépre fogékony publikumnak, melynek most Kedves Olvasóink is részévé válhatnak.  

A tulajdonos klottgatyás kölyökkorában rengetegszer felmászott a fatornyos faluja határában álló fára (az ajtótól balra), onnan csúzlizta a marokszedőnőket szecskával, istenem, de szép is volt, de az egyik nyáron darazsak bukkantak fel a lombok között, mint látható, építettek egy fészket és bucira csípték hősünket; a csúzli-korszaknak ezzel lőttek is.

Kicsit jobbra romantikus erdősáv látható, a hajdani nagy bújócskázások, gombászások színtere; a tulajdonos annyira ragaszkodott a részletekhez, hogy még az illegális tarvágásokat is megörökíttette: volt egy nagyon kemény tél, a faluban elfogyott a tüzelő, és a lakosok éjszakánként kénytelenek voltak hozzányúlni az állami erdőgazdaság féltve őrzött tulajdonához.

És ott van Mirci, a pompás almásderes kanca, a megrendelő legjobb barátja, akivel annyi, de annyi felejthetetlen órát töltött a dombokon, hol vágtatva, hol poroszkálva, hol lobogó hajjal, hol nem. Sajnos Mirci már nem él: elütötte egy kombájn.

És végül, nem messze a lótól ott áll a boltos kedves, kontyos szülőháza, amelynek kéményéből telente vidáman gomolygott a füst, részben az erdőgazdaságnak köszönhetően, részben nem. Ez a ház azért is fontos, mert egy szép májusi napon ide hozta a postás a levelet, hogy volna egy hercig kis épület a Nagy Lajos király útján, ahol boltot lehet nyitni, és az önkormányzanak semmi kifogása ellene, hogy kifessék, feltéve, ha szépen festik ki.

Sikerült.   

Freskó lóval, Nagy Lajos király út
Freskó lóval, Nagy Lajos király út
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.