Hazugságvizsgálóval a titkos irat nyomában

Elloptak, majd sokszorosítottak, és névtelen levelekben több szerkesztőségnek is eljuttattak egy szigorúan titkos minősítésű rendőrségi iratot. A rendőrség saját soraiban keresi az árulót, de eddig csak újságírókat hallgatott ki. Szerdán hazugságvizsgálatnak vetették az egyiküket, aki a közelmúltban egy szigorúan titkos minősítésű rendőrségi iratot kapott névtelen levélben. Néhány napja ujjlenyomatot is vettek tőle.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kedden kiadott közleménye, úgy tűnik, elérte célját: több újságíró és szerkesztőség jelezte, nekik is elküldték azt az iratot, amelyet egy máig ismeretlen személy valamikor július 24. és 31. között lopott el a nyomozóiroda Aradi utcai központjából. A keddi közlemény emlékeztetett rá: kettőtől nyolc évig terjedő börtönt kockáztat, aki illetéktelenül birtokolja, vagy mások számára hozzáférhetővé teszi az eltűnt iratot.

Az újságírókat kihallgató rendőrök (az ügyben a BRFK életvédelmi alosztálya jár el, ott volt ugyanis elegendő számú és kellően gyakorlott nyomozó e kínos ügy tisztázására) mindent államtitokként kezelnek.

Úgy tudjuk, a szigorúan titkos iratot az egyik címzett vitte be az országos rendőrfőkapitánynak, mert provokációtól tartott: csak azért küldték neki a titkos, de úgymond forró információkat nem tartalmazó dokumentumot, hogy lecsaphassanak rá, ha felhasználja az információt.

Bencze József altábornagy belső vizsgálatot rendelt el a Nemzeti Nyomozó Irodánál. Csak ekkor derült ki, hogy a kérdéses irat nincs meg. Az, aki több példányban szétküldte, nem egyszerűen lemásolta a dokumentumot, hanem ellopta.

A rendőrség - lévén szó titkos információról - nem kívánta kommentálni azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az eltűnt irat a közelmúltban szabadlábra helyezett Tasnádi Péterrel kapcsolatos operatív információkat tartalmazott, avagy a móri üggyel, megint mások szerint a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos titkos információkat. (Tasnádi védője, Tuza Péter ügyvéd, amíg azokat a rendőrség hivatalosan meg nem erősíti, nem kívánta kommentálni az ügyfelét érintő híreket.)

A rendőrség már említett közleményében az áll: az eddigi adatok szerint a tolvaj célja nem a titkos információk megismerése, hanem a rendőrség lejáratása volt. (Ez lényegében sikerült, hiszen sikerült úgy ellopni egy titkos anyagot a magyar FBI-tól, hogy hiánya napokig nem tűnt fel senkinek.) A nyomozóirodában vizsgálják, hogy az adott aktával kik dolgoztak az elmúlt hetekben, illetve rajtuk kívül kik férhettek hozzá. Egyidejűleg - úgy tudjuk - azt is ellenőrzik, hogy nem tűntek-e el esetleg más iratok is. A rendőrségen "árulónak" tartják a bizalmas aktát eltulajdonító (feltehetőleg az NNI-nél dolgozó) elkövetőt. Nem zárják ki, hogy személyes bosszú vezette a tettest, aki esetleg nem a rendőrséget, csupán az iroda vezetőit akarta lejáratni. Azt is vizsgálják, hogy nem vesztegetett vagy fenyegetett-e meg valakit az NNI által rács mögé juttatott keresztapák egyike, azaz, hogy az iratlopás nem alvilági megrendelésre történt-e.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.