Új Hunniáról álmodik a Csattogóvölgy

A verőcei Csattogóvölgyben szerdán zárta kapuit a VII. alkalommal megrendezett Magyar Sziget. Az önmagukat nemzeti elkötelezettségűnek nevező rock- és szkínhedzenekarok találkozója mellett szélsőjobbos politikai műhelyként is ismert, a Sziget-Fesztivál magyar ellenrendezvényeként meghatározott programsorozatot a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezi.

Az első Magyar Szigeten a szervezők emlékei szerint még csupán annyi résztvevő volt, hogy éppen csak körbe tudtak ülni egy nagyobb tábortüzet. Tavalyelőtt már ezrek sátoroztak a Csattogóvölgyben, és az idén sem voltak kevesebben.

A Csattogóvölgy Verőce házaitól távolabb esik, lovas tanyák és egy keskeny erdősáv választja el a településtől. Maga a tábor többhektáros bekerített terület, ahol számos faház, előadó-helyiségek, büfé mellett egy hatalmas cirkuszi sátor (a hozzá tartozó nézőtéri emelvénnyel) alkotja a központi infrastruktúrát. A faházak és a bérelhető jurták napokkal a kezdés előtt elkeltek, sátorhely azonban úgyszólván korlátlanul volt.

A kizárólag hazai italokat kínáló "száz százalék magyar kocsmában" Márka és Traubi alkotta az üdítőválasztékot, sajnos azonban az igények még nem alkalmazkodtak eléggé az elvszerű fogyasztáshoz, a másik büfében ugyanis - ahol naphosszat állt a sor - a háromszáz forintos sör mellett szépen fogyott a kóla, sokan pedig nem átallottak olyan, amerikai szimbólumként egyébként megvetendő ennivalót vásárolni, mint a hamburger és a csipsz.

A tábort és az előadó-helyiségeket elválasztó, a nyilasbemutatóknak és a hagyományőrző foglalkozásoknak szabadon hagyott hatalmas terület melletti utcákban sajátos kínálatú piac várta vásárlóit. Árultak nemezruhákat, szűröket, kalapokat, könyveket, cd-ket, zászlókat és pólókat mindenféle méretben és felirattal. Kínáltak Rudolf Hess feliratú bögrét, amellyel koccintani is lehetett a "Szálasi Ferenc emlékére" felcímkézett vörösborral. A piros-fehér sávos lobogók közül a kisebbek ára kétezer forint volt, a kétméteres zászló viszont négyezerbe került, és az eladó úgy népszerűsítette: tüntetéseken is praktikus méret, kitűnően lengethető egy teleszkópos horgászbotra erősítve.

Az előadókban, a központi sátorban, vagy csak úgy általában a büfé előtt mindenféle hírek cseréltek gazdát. Elterjedt például, hogy a Heves megyei Erdőtelken romák támadtak meg "egy becsületes magyar családot". Néhány táborlakó úgy vélte, ilyesmiről nem elég beszélni, hanem tenni is kell valamit. Kedd délelőtt azután mintegy ötven férfi indult útnak, hogy a további atrocitásoktól megvédje az ötgyermekes családot. A jó száz kilométeres útra induló akciócsoport helyzetéről percnyi pontossággal tudtak tájékoztatást adni az információs sátorban. Bár erőszak nem történt, a fegyelmezni kívánt roma család alighanem emlékezetes leckét kapott, amikor nyolc-tíz autó lefékezett előttük az utcán, és fenyegető küllemű, fekete ruhás, alig-hajú férfiak sorakoztak fel a házuknál. Az elrettentő demonstrációnak a rendőrök kiérkezése vetett véget.

(A történtekről Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre azt mondta: augusztus 5-én egy erdőteleki aszszony kért segítséget, mondván, hogy a szomszéd család ismerősei nagy számban gyülekeznek háza előtt, és bántani akarják. Hetedikén viszont a másik család kért rendőri védelmet, miután utcájukban 45-50 férfi jelent meg, ők a járőrök kiérkezése után gépkocsikkal távoztak a helyszínről.)

A 7. Magyar Sziget közönsége a következő hetekben számos hazai és a határon túl rendezett programon találkozhat, de egy új szervezet alapjait is elvetették. Bár az előzetesen meghirdetett programok között ez nem volt feltüntetve, a táborlakók között a Toroczkai László és Budaházy György által meghirdetett új honfoglaláshoz toboroztak "építőket", "katonákat" és "támogatókat". Álmaik országában, a jelenlegi köztársasággal szakító, a nulláról újraépített Hunniában azonban csak az lehet polgár, aki arra érdemesnek bizonyul.

Sziget, határok nélkül - a rendezvény plakátja
Sziget, határok nélkül - a rendezvény plakátja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.