A véméndi romák Angliában szeretnének szerencsét próbálni

Már csaknem huszonöt mohácsi roma család utazott Angliába a jobb élet reményében, de a szomszédos Véménden is gyűjtik a pénzt romák a kiutazásra.

Egyre több roma fontolgatja Mohácson, hogy más országban próbál szerencsét - közölte a Roma Sajtóközponttal Kovács István, a helyi roma önkormányzat elnöke, aki szerint a város nagyjából 3500 roma lakosának nyolcvan százaléka szeretne külföldön letelepedni. Sokan közülük arra várnak, hogy eltöröljék Kanadában a vízumkényszert, mások Angliában próbálnak szerencsét. Eddig két tucat család vállalt munkát a szigetországban - tájékoztatott a mohácsi roma elnök. Kovács elmondta azt is: pár család hazalátogatott, és mivel látják a többiek, hogy jobban boldogulnak, többen követni akarják őket. Az ittlévők elmondták: többségük Bolton közelében dolgozik egy gyárban, mások építkezéseken vagy zöldségfeldolgozóban helyezkedtek el, de olyan is van, aki sofőrködik.

Kovács István azt is jelezte: a szomszédos Véménden 8-10 család készül Angliába, most gyűjtik a pénzt a kiutazás költségeire. A Roma Sajtóközpont megtudta: közben angliai politikai menedékjog benyújtását fontolgatja az a mohácsi fiatal pár, amelynek az ügyében garázdaság miatt rendelt el nyomozást a pécsi ügyészség: a gyanú szerint rendőrök bántalmazták a fiatalokat egy benzinkútnál.

Kovács ezzel kapcsolatban megjegyezte: európai uniós tagállam polgárai lévén nincs sok esélyük arra, hogy megkapják a menedékjogot.

A mohácsi cigány önkormányzat vezetője ugyanakkor nem ellenzi a romák angliai kivándorlását, hisz - mint mondta - körükben kilencvenszázalékos itthon a munkanélküliség. Egyik nap van kenyér az asztalukon, a másik nap nincs.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.