Elutasította az ügyész Malina Hedvig panaszát

A nyitrai ügyész elutasította Malina Hedvig panaszát, aki azt kifogásolta, hogy az eddigi eljárás során megsértették az emberi jogait.

Pozsony

Tavaly szeptemberben törvényt sértve, idézés nélkül és - mint utólag kiderült - hamis indokkal vitték be kihallgatásra Malina Hedviget, ahol arra akarták rávenni: vallja be, hogy a bántalmazását csak kitalálta, és akkor elengedik, különben előzetes letartóztatásba helyezik. Csak négy óra múltán, édesanyjának határozott tiltakozása után engedték el őt.

A videofelvételt, amelyen a kihallgatását rögzítették, a rendőrök máig nem mutatták meg Roman Kvasnicának, a csallóközi származású egyetemista lány védőügyvédjének, pedig már többször is hivatalosan kérvényezte. A nyomozó különlegesen fontos okra hivatkozva nem tette lehetővé azt sem, hogy az ügyvéd megtekintse a nyomozás aktáit, holott erre a törvény szerint joga van.

Az ügyész elutasította Malina Hedvignek azt a beadványát is, amelyben amiatt tiltakozik, hogy hamis tanúzással gyanúsították meg. Május 21-én elküldött panaszában hangsúlyozta: továbbra is fenntartja a vallomását, hogy tavaly augusztusban bántalmazták őt. Ennek ellenére május 24-én gyanúsítottként idézték be, de ő megtagadta a vallomást. Arra hivatkozott, hogy nem tudja, konkrétan mivel vádolják, ezt az ügyvédjével sem közölték, a nyitrai nyomozókat pedig elfogultnak tartja.

Lapunk megkeresésére Roman Kvasnica elmondta: - Biztosra vettem az elutasítást, mert a rendőrség és az ügyészség nyilvánvalóan összehangoltan cselekszik. A számos törvénytelenség miatt nehéz a védekezés. Mindenesetre ismét tiltakozunk az ügyben eddig eljáró bűnüldöző szervek elfogultsága miatt - nyilatkozta a védőügyvéd.

Ján Packa országos rendőrfőkapitány a védőügyvéd tiltakozásaira szó szerint ezt válaszolta: - Az ügyvéd úr kapja rajta a nagyanyját körtelopáson, ne engem! - Ezt az alpári stílust inkább nem kommentálom - jegyezte meg Roman Kvasnica.

Az elutasítást az a Robert Vlachovsky ügyész írta alá, aki 1995-ben elrendelte az akkori szlovák államfő, Michal Kovác fiának elrablásával gyanúsított titkos ügynökök szabadon bocsátását. Ez a döntése lényegesen hozzájárult ahhoz, hogy később a felbujtással megvádolt Ivan Lexát, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatóját bizonyítékok hiányában felmentették.

Malina Hedvig folytatja a tiltakozást
Malina Hedvig folytatja a tiltakozást
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.