Újabb fasiszta provokáció: összezúzták Ságvári Endre emléktábláját

Az antifasiszta ellenálló emléktábláját annak a Budakeszi úti étteremnek a faláról feszítették le, amelynek helyén 1944 nyarán, letartóztatása előli menekülése közben agyonlőtték. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége legutóbb adakozásból pótolta a korábban már szétvert táblát.

Másfél héttel újraavatása után ismét megrongálták Ságvári Endre  emléktábláját - közölte a Magyar Távirati Iroda a rendőrség szerdai tájékoztatása alapján.

A bejelentés szerint lefeszítették a táblát annak a Budakeszi úti étteremnek a faláról, amelynek helyén, egy cukrászdában 1944 nyarán egy csendőr letartóztatás közben agyonlőtte az ellenállót. Az ismeretlen elkövetők széttörték a lefeszített márványlapot.

Bartha László, a BRFK sajtóügyeletese elmondta, a II. kerületi kapitányság rongálás miatt indított vizsgálatot az ügyben.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége adakozásból gyűjtötte össze a korábban szétvert tábla helyére kerülő mementó költségeit; az új emléktáblát július 27-én avatták fel.

A jelek szerint a provokációra rendkívül  büszke szélsőségesek nem mulasztották el levélben tájékoztatni a NOL szerkesztőségét sem a tábla összetörését rossz hírű protáljukon bejelentő közleményükről. A szövegben - ha valaki nem látná, honnan fúj a szél - Ságvári Endrét "cionkommunistának", "zsidókomcsinak" bélyegzik.

Természetesen örömmel hivatkoznak a Legfelsőbb Bíróság tavalyi, botrányos ítéletére. Egy 1959-es ítélet felülvizsgálati tárgyalásán a legfőbb bírák azzal az indoklással mentették fel Kristóf László egykori csendőrnyomozót Ságvári Endre meggyilkolásában való részvétel vádja alól, hogy "az intézkedő rendőrök az akkor hatályos jog szerint törvényesen, szabályosan eljárva próbálták elfogni" az antifasiszta ellenállót.  Olyan fegyveres összecsapással kapcsolatban adott ilyen indoklást a bíróság, amely 1944 júliusában, több hónappal az országnak a náci Németország általi nyílt megszállása után, néhány héttel több százezer vidéken élő magyar állampolgár haláltáborokba deportálása után történt. Olyan országban történő fegyveres ellenállást minősítettek törvénytelennek, ahol a budapesti százezrek is állampolgári jogaiktól megfosztva várták sorsuk néhány hónap múltán bekövetkező beteljesedését.

Egy évvel ezelőtt, Ságvári Endre meggyilkolásának évfordulóján kötet jelent meg az egykori kommunista, Ságvári Endre megölésével kapcsolatos ügyben 2006 márciusában hozott legfelsőbb bírósági ítéletről és az annak nyomán kialakult vitáról. A könyvvel az emléktábla-törők nem tudtak ugyanígy elbánni - pedig igényük bizonyára lenne rá.

A Magyar Antifasiszta Liga szerdai közleményében erélyesen tiltakozik az "ismételt garázda, újfasiszta bűncselekmény, Ságvári Endre emlékének ismételt meggyalázása" ellen. A Liga minden antifasiszta érzelmű honfitársat arra kér, hogy vegyen részt "a MEASZ által indított, 2007. szeptember 1-én, a Deák téri antifasiszta emlékműnél megrendezésre kerülő rendezvényen, melyen mi is mécseseket helyezünk el tiltakozásunk jeléül a Magyar Gárda bejegyzése, az újfasiszta jelenségek folyamatos megnyilvánulásai ellen."

Antifasiszta összefogást sürget a Magyarországi Munkáspárt 2006 is "Betelt a pohár, állítsuk meg a neofasiszta tébolyt!" című felhívásában.

(forrás: MTI, NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.