"Emeld fel a hangod!" környezeted védelmében a Sziget Fesztiválon

"Környezetvédelmi önkifejező programmal", szelektív hulladékgyűjtő ZöldÖvezettel, valamint újrahasznosított hulladékból készült ajándékokkal várja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a szigetlakókat. A programot szakmai előadások, szórakoztató kvízműsorok és csocsóbajnokság is színesíti – természetesen a csocsók is újrahasznosítható anyagból készültek. A zöld pavilont színes, kreatív díszkukáiról is messziről felismerni.

Emeld fel a hangod!

Szigetlakókat, zenészeket, ismert és ismeretlen személyiségeket is vár a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Emeld fel a hangod!” programja a szigeten. Minden délután 17 órától a környezetünk védelmében dalt, prózát vagy bármilyen improvizációt világgá kürtölhet az, aki a KvVM zöld pavilonjánál jár.

A programban részt vesz többek között Vágó István (szerdán), Albert Györgyi és Horváth Charlie (csütörtökön), az Animal Cannibals (pénteken), Bródy János (szombaton), Geszti Péter (vasárnap) és Nagy Natália (hétfőn) is. A fellépésért a szigetlakóknak karszalag jár, amely igazolja, hogy gazdája „felemelte a hangját” a környezetvédelemért.

Szigetek a Szigeten

A kukakommandó a Sziget Fesztiválon is felállítja a ZöldÖvezetet a fesztivál környezetterhelésének csökkentése érdekében. A kezdeményezéssel a Zöldövezet Társulás – amely többek mellett a zöldtárca közreműködésével jött létre - az idén 11 más nyári fesztivál mellett a Szigeten is bevezeti a "ZöldÖvezet" programot, amely a szelektív hulladékgyűjtés mellett átfogó információval is szolgál a szelektív hulladékgyűjtésről és a hulladékkezelésről. Összesen 36 szelektív hulladékgyűjtő sziget és egy hulladék-előkezelő sziget is működik majd a Szigeten, ahol az érdeklődők megnézhetik, hogyan történik a szelektíven összegyűjtött hulladék előkezelése. Ebben az előkezelő rendszerben előreláthatóan a fesztiválon keletkezett hulladék 30-35 százalékát újrahasznosítják

Hulladékért ajándék

Bizonyos mennyiségű hulladékért a KvVM sátorban hulladék újrahasznosításával készült újrapénztárcát, újraékszereket, újrafüzetet, újratáskákat, újra-nadrágvédőt és pólót kapnak ajándékba azok, akik meghatározott fajtájú és mennyiségű hulladékot adnak le a KvVM sátornál. 50 darab műanyag pohárért vagy alumínium tálcáért újrahasznosított anyagból készült ékszert, 80 darabért táskát vagy párnát, 100 darabért pedig pólót, sapkát vagy egy dobozos sört lehet kapni.

Újracsocsó-bajnokság

Nevezni 100 db műanyag pohárral lehet a versenyre, és a csocsóasztalok is kizárólag újrahasznosítható anyagokból készültek. A 2 db csocsó folyamatosan rendelkezésre áll a héten, a bajnokságra azonban augusztus 13-án (hétfőn) kerül sor 12 és 17 óra között. A nyitómérkőzést Kovács Kálmán államtitkár és Kóthay László vízügyi szakállamtitkár játssza.

Díszkukák

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium zöldsátrában lesznek kiállítva a Művészi Kuka Projekt díszkukái is. A Művészi Kuka Projekt keretében képzőművészek hagyományos utcai kukákat alakítottak át képzőművészeti alkotásokká, de emellett megőrizték eredeti funkciójukat is, továbbra is használhatóak kukaként. A projekt célja, hogy művészeti alkotásokkal is felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Szakmai napok a hulladékhasznosításról
 
Kovács Kálmán államtitkár vezényletével ZöldÖvezet szakmai nap lesz augusztus 10-én pénteken. Előadást tart Nagy Tamás, a Hulladék Munkaszövetség alelnöke a ZöldÖvezet program hulladékgazdálkodásáról, Gönci Beáta, az Öko-Pannon Kht. kommunikációs vezetője a rendezvényeken megvalósítható zöld-kommunikációról, Dr. Balázs Gábor a KvVM hulladékmegelőzési és -kezelési osztály képviseletében a szelektív hulladékgyűjtés magyarországi helyzetéről, valamint Tóth Tibor, a Sziget Kft. program- és szolgáltatásfejlesztési vezetője a ZöldÖvezet program eddigi eredményeiről. Az előadásokat követően a résztvevők ellátogatnak a hulladék-előkezelőbe.

Augusztus 11-én a Cellux csoport tart műhelyfoglalkozást újrahasznosítható anyagokkal, augusztus 12-én pedig a KvVM Fejlesztési Igazgatóságának munkatársai (Kunfalvi Gábor, Habi Péter, Kóti István, Tóbiás Zoltán) tartanak szakmai napot a környezetvédelemmel kapcsolatos EU-s támogatásokról, a KIOP és a KEOP programok pályázati lehetőségeiről.

Cellux csoport – újrahasznosító workshop


A fiatal iparművészekből álló Cellux csoport segítségével hulladékból ékszert, táskát vagy akár párnát is készíthetnek a szigetlakók.

Focibajnokság – zöldtárca kontra civilek

A környezetvédelmi tárca focicsapata mérkőzésre hívja a zöld civil szervezetekből kiállított csapatot augusztus 11-én (szombaton) 14 és 18 óra között.

(ZöldÖvezet)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.