Nem fagy le

Ha valaki ezt az egy műsort, Szikra Zsuzsa szombatonként jelentkező hangszerelt történetét hallaná csak a közszolgálati műsorfolyamból, nem értené, miért szidja Such György rádióelnököt megannyi köz- és újságíró hosszú karmú publikiscicákban, hát hiszen nincsen itt semmi gond se, kérem. Pedig de.

A Történet, hangszerelve című interjúműsor azonban tényleg olyan, amilyennek lennie kell, szinte sajnáljuk, hogy csak egyórás az egész. Az viszont kicsit túlzás, hogy a szombaton fél egytől fél kettőig tartó adást még aznap kora este megismétlik. Kevés a jó program? Nincs mit kínálni szombat estefelé? Talán nem kellett volna annyi remek rádióst kirugdosni, technokratául: csoportos létszámleépíteni. Mellékszál.

Szikra Zsuzsa azzal beszélget, "akiről a hírek szóltak a héten". Ami csak megszorításokkal igaz, mert a múlt héten nemcsak Janesch Péterről, a kormányzati negyedre kiírt építészeti pályázat magyar nyerteséről szóltak a hírek, ugye, volt itt portréragasztgatás vizitdíj-automatára és dioxinos guar-gumi, hogy csak kettőt említsünk a hírsokaságból, de végül is igaza van a riporternek, a rákkeltő joghurt vagy a borsodi közgyűléselnök tényleg nem hozza, inkább viszi a kedvet a szombati ebédtől.

Janescht hallgatva viszont szebben barnállik a rántott hús.

És rósejbnimajszolás közben azon is el lehet merengeni: ha egy csak részben kulturális problémát feldolgozó, aktuális, úgynevezett közéleti program úgy tud politikus lenni, hogy közben zsigerből apolitikus, akkor miért nem sikerül ez a mutatvány az egyáltalán nem napi ügyekkel foglalkozó műsorok egy részének, mondjuk a vasárnaponta sugárzott, portrészerű Névjegynek?

A rendszerben van a hiba (igaz is: hol máshol?), főleg az átláthatatlanban. A riportalany szerint a demokrácia szabad forráskódú algoritmusok hatalma kellene hogy legyen. Afféle konszenzusos, stabil linuksz a mostani, folyton lefagyó népnemzeti vagy liberál vindóz helyett - fordítjuk Janesch szavait, aki, mint az új struktúrában felbukkanó Történet eddigi vendégei, maga válogatta a zenéket a vele készült beszélgetéshez. Ami külön finom, mert a pár héttel ezelőtt meghívott sátoraljaújhelyi polgármester nemzeti
rockos döccenői után nem nagyon remélhettük, hogy fekete-fehér, recsegős-reszelős amerikai szvinget, vagy éppen Balatont, Trabantot hallunk majd az új Kossuthon. De a zenei szerkesztőket azért mégiscsak kár volt kirúgni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.