Demján, anno

Demján Sándor hét hónappal a Skála nyitása előtt:

"Jól képzett dolgozókra szükségünk van. Magasabb jövedelmet azonban senkinek nem ígértünk. Tény, hogy nálunk könnyebb az előrehaladás, hiszen új vállalatként kezdjük tevékenységünket. A csábításról szóló hírekhez csak egyetlen példát: a Centrum áruházaktól egy teljes szocialista brigád jelentkezett 20 taggal, hogy egységesen át akarnak jönni hozzánk. Azt mondtuk: nagyon köszönjük a bizalmat, de erre nem adunk lehetőséget. Mi nem így akarunk versenyezni a Centrum áruházakkal, hanem úgy, hogy vevőink elégedettek legyenek, és aki egyszer eljön a Skálába, az törzsvevőnkké váljék." (1975. szeptember 4., Magyar Hírlap)

A Skála-hálózat jövőjéről:

"A magyar kereskedelem árukészlete mintegy 60-65 milliárd forint értékű, a lakosság kezében lévő pénzt 200 milliárdra becsülhetjük: tehát ki tudja meggátolni a fogyasztót, hogy fogyasszon?; hogy olyan ütemben költsön, amilyenben akar? A mi áruellátásunk a bizalmon alapszik: az emberek hiszik, hogy holnap is lesz liszt, hús, zöldség, divatos ruha, s egyéb termék. Ezért nem vásárolják fel előre a készleteket, s ezért szabják vásárlókedvüket valódi igényeikhez. Mivel bizalmuk az elmúlt években alapvetően egyszer sem rendült meg, a Skála is alapozhat erre a bizalomra. És persze a vásárlóerőre." (1983. május 1., Magyar Hírlap)

A Zöldért megszerzéséről:

"Mi nem kebeleztük be, nem is vásároltuk meg a Zöldértet, hanem nekünk adták - összes adósságával együtt (...) Az a célunk, hogy termeltetési szerződésekkel kössük le az árut. Magyarországon a fő probléma, hogy ha sok terem valamiből, akkor a termelő nem találja meg a számítását, ha kevés terem, annak a fogyasztó látja kárát. Ezt már szinte megszoktuk, ha egyáltalán lehet, s szabad az ilyesmihez hozzászokni. Eddig nem voltunk képesek szabályozni ezt a folyamatot, így majdnem mindig biztosan tudható volt: amiből az idén sok van, az jövőre hiánycikk lesz." (1986. március 29., Népszabadság)

Demján a Magyar Hitelbank vezérigazgatója lesz:

"Régen elhatároztam, hogy 45 éves korom előtt változtatok. A bankoknak versenyezniük kell. Nem egy bank akarunk lenni a sok közül." (1986. október 17., Esti Hírlap)

A befektetésekről:

"A befektetés soha nem egy pillanatra szó, hanem hosszú távra. Ha rövid távra szól, az spekuláció. A nagy bolthálózatok, amelyek a szocializmusra jellemzők voltak, megszűnnek, gazdaságilag ellehetetlenülnek. A bevásárlóközpontok viszont szerte a világon beváltak."

(1996. március 14., Magyar Hírlap)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.