Új letartóztatási parancs Berezovszkij ellen

Egy moszkvai bíróság kedden újabb letartóztatási parancsot adott ki Borisz Berezovszkij üzletember ellen, akit azzal vádolnak, hogy mintegy 13 millió dollárt sikkasztott el egy, a francia Riviérán álló villa megvételéhez.

 

Az ügyben az orosz főváros Baszmannij kerületi bírósága teljesítette a főügyészség korábbi, az őrizetbe vételre szóló kérését, amely az SZBSZ-Agro bankból 1997-ben eltulajdonított értékekkel kapcsolatos. Az ügyészség július 30-án nyújtotta be ez irányú kérelmét a bírósághoz.

A hat éve Londonba távozott s ott menedékjogot kapott Berezovszkij ellen - távollétében - több per zajlik Oroszországban.

Jelena Jarlikova bíró kedden kijelentette, elegendő ok van feltételezni, hogy Berezovszkij, aki szabadlábon van, folytatja bűnös tevékenységét, és a rendelkezésére álló jelentős pénzforrásokkal képes nyomást gyakorolni a szemtanúkra és bizonyítékokat megsemmisíteni.

Moszkva évek óta kéri Berezovszkij kiadatását, hogy különböző vádak miatt bíróság elé állítsák. A brit bíróságok ugyanakkor elutasítják a kérést.

Orosz tisztviselők felháborodva fogadják, hogy a brit kormány menedéket biztosít Berezovszkij számára, s az onnan támadhatja a Kremlt. Az orosz milliárdos korábban kijelentette, hogy az orosz kormány elmozdításán munkálkodik.

Berezovszkij egyben szószólója azoknak a vádaknak, amelyek szerint a Kreml áll Alekszandr Litvinyenko egykori orosz titkosszolgálati tiszt londoni meggyilkolása mögött. Moszkva a vádakat képtelenségnek tartja.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.